Когато Нико Алексиев напуска София и отива във Франция през 2011 г., той не очаква никога повече да се завърне в България. Но след началото на пандемията той губи работата си и се завръща у дома през юни 2020 г. Сега, след повече от година тук, той има работа в София и няма намерение да заминава отново в чужбина, пише The Wall Street Journal в кореспонденция от България.

След десетилетия на миграция от изток на запад, потокът на хората в Европа започва да се обръща.

В Естония завърналите се в страната надхвърлят емигрантите от 2017 г. Нетната миграция в Полша също е положителна от 2016 г., а тенденцията се засилва от началото на пандемията. Литва, която губи четвърт от гражданите си от 1990 г., отчита ръст на населението през 2021 г.

Но никъде преобръщането не е толкова видимо, колкото в България.

Преди пандемията изчисленията на Организацията на обединените нации показваха, че България е втората най-бързо свиваща се страна в света след Литва. От края на 80-те години до днес населението падна от 9 млн. до около 7 млн.

През 2020 г. обаче нетната миграция е положителна за първи път от повече от десетилетие: около 30 хил. души повече са се преместили в България отколкото са напуснали — голямата част от тях български граждани.

Въпросът сега е дали те ще останат, а отговорът носи значими последици и за двете части на континента. Държавите от Западна Европа са изправени пред рекорден недостиг на работна ръка, а в държави като България завърналите се носят ползи за икономиката.

Когато 29-годишният Алексиев се завръща в София миналата година, той смята, че това ще е временно. Но бързо решава, че няма да заминава отново. Макар че получава наполовина от заплатата си на летището в Ница, Франция, тук парите стигат за повече.

Магдалена Костова, демограф в Националния статистически институт, е скептична относно възможността повечето от завърналите се да останат. Икономическите възможности, образованието и достъпът до основни услуги остават далеч по-добри в останалата част на Европа, казва тя. "Условията се подобряват през последните години, но основно в София. Случаят не е такъв, когато говорим за останалата част от страната".

Демографски специалист: 40% от населението у нас скоро ще бъде концентирано в шест града

Демографски специалист: 40% от населението у нас скоро ще бъде концентирано в шест града

Големият проблем на България, в икономически и социален аспект, е острият дефицит на активно младо население