Енергийна криза се разпростира вече по целия свят. В Обединеното кралство недостигът на енергия и високите цени предизвикаха извънредна енергийна криза, смятана за "по-голяма от пандемията".

Енергийната криза в Япония пък принуждава правителството да направи промяна в политиката и то в посока, в която се заклеха, че никога няма да тръгнат отново: ядрената енергия.

Япония е страна, която отбягва технологията след ядрената трагедия във Фукушима през 2011 г., когато най-мощното земетресение, регистрирано някога в Япония, предизвика цунами и вълна, която се разби в атомната електроцентрала във Фукушима, което създаде най-лошата ядрена катастрофа от Чернобил дотогава. След Фукушима японското население протестира срещу ядрените централи и японското правителство обеща окончателно прекрати зависимостта от източника на енергия.

Измина повече от десетилетие и енергийният пейзаж е коренно различен от този, когато японското правителство направи тези обещания.

Сега, когато последствията от пандемията и войната на Русия в Украйна продължават да се отразяват на енергийните пазари, Япония гледа на всичките си спрени ядрени енергийни централи с по-розова перспектива, пише Oiprice.

Кои държави произвеждат най-много ядрена енергия и кои зависят най-много от нея?

Кои държави произвеждат най-много ядрена енергия и кои зависят най-много от нея?

70% от тока в една европейска държава идва от АЕЦ

Тази седмица министър-председателят Фумио Кишида обяви, че Япония не само ще рестартира неработещите ядрени централи, но и ще обмисли разработването на нови реактори от следващо поколение, което е рязък обрат от политиката им през последното десетилетие.

Досега Япония разчиташе на вноса на въглища и природен газ, за ​​да компенсира загубата на собствен капацитет за ядрена енергия, но тези източници на гориво стават все по-оскъдни и по-скъпи и Япония е принудена да търси нови алтернативи.

Ядрената енергия е очевидният избор. Япония вече има инфраструктура, която чака само едно натискане на превключвателя.

Северна Корея се превърна в най-новата ядрена сила. Какъв ще бъде подходът на САЩ?

Северна Корея се превърна в най-новата ядрена сила. Какъв ще бъде подходът на САЩ?

Докато Русия се подготвяше за инвазия в Украйна, севернокорейският лидер Ким Чен Ун изглежда видя възможност

Въпреки ядрените аварии във Фукушима, Чернобил и остров Три Майл, ядрената енергия като цяло е изключително безопасна форма на производство на енергия. Доклад от 2013 г. на учени от НАСА установи, че като цяло ядрената енергия е спасила 1,8 милиона живота, които иначе биха били загубени от замърсяването на въздуха от изгарянето на изкопаеми горива.

През последното десетилетие Япония не показа признаци на отказ от ядрена енергия, въпреки че установяването на енергийна независимост и постигане на целите на страната по отношение на климата, би било почти невъзможно без това.

Според доклад на Reuters антиядрената позиция на японската общественост е смекчена значително през последните месеци, "тъй като цените на горивата се повишиха и ранното и горещо лято стимулира политики за пестене на енергия".

"Използването на ядрената енергия ще бъде насърчавано при основната предпоставка, че общественото доверие в ядрената енергия трябва да бъде спечелено и че безопасността трябва да бъде осигурена", гласи схема от плана на японското правителство.

Климатичните цели на Япония включват постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. "Амбициозната перспектива" на страната, както е очертана в 6-ия стратегически енергиен план, призовава за енергиен микс до 2030 г., който включва до 38% възобновяема енергия и 20% до 22% ядрена енергия енергия.