Икономиката на еврозоната се забави рязко през второто тримесечие на 2019 г., като растежът бе наполовина от този, записан в началото на годината.

Данните, публикувани в сряда, показват, че брутният вътрешен продукт на еврозоната нараства с 0,8 процента на годишна база през трите месеца до края на юни, забавяне от предходните 1,8 процента. В същия период икономиката на САЩ нарасна с 2,1 процента, пише The Wall Street Journal.

Забавянето, започнало от началото на миналата година, е водено от спад в производството, особено в Германия и Италия - двете държави, които са най-зависими от този сектор.

Германия все още не е публикувала официални данни за второто тримесечие, но централната банка изчислява, че брутният вътрешен продукт е намалял през периода. Италия отчете стагнация, а Франция и Испания се забавят.

Забавянето е нов индикатор, че световната икономика преживя слабо второ тримесечие, като САЩ и Китай също загубиха инерция. Прогнозите за по-слаб растеж накара редица централни банки, включително Федералния резерв и Европейската централна банка, да осигурият стимули.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви пред конгресмени по-рано миналия месец, че именно слабостта в Азия и Европа е водещ мотив за по-хлабава политика. В сряда централната банка намали лихвата си с четвърт процентен пункт.

Слабостта на еврозоната увеличава възможността Европейската централна банка да предостави нови стимулиращи мерки през септември, за да ограничи влиянието на спада на производствения сектор върху останалата част от икономиката, която е в по-добра форма.

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че икономическата прогноза за еврозоната става "все по-лоша". "Причините се крият в общата несигурност, която е налице през последните месеци, всъщност над година, и която е свързана с търговската война", каза той пред репотери.

Европейските производители казват, че потребителите избягват да правят големи нови поръчки. "Клиентите правят малки, краткосрочни поръчки и избягват да трупат запаси", казва Марио Калдонацо, главен изпълнителен директор на Arvedi Group, италиански производител на стомана.

Бизнесът се надяваше част от тази несигурност да изчезне, но бе разочарован от резултат от дългоочакваната среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин в края на юни.

Това разочарование нанесе нов удар по производителите и настроенията там паднаха до най-ниското си ниво от шест години насам през юли.

Търговската несигурност не е единственият проблем. Производителите на автомобили се борят с нови правила за вредните емисии и със спад в продажбите от 3,1 процента през първото полугодие.

Напускането на Великобритания от Европейския съюз също е източник на притеснения. Преди предходния краен срок, 29 март, британските компании натрупваха огромни запаси, за да избегнат недостиг. Това подкрепи европейските доставчици. Но през следващото тримесечие се превърна в проблем за растежа.

Сега има още по-голяма вероятност Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка. Централната банка на Ирландия предупреди, че растежът ѝ ще се забави рязко до 0,7 процента през следващата година при Brexit без сделка - в сравнение с 4,1 процента при постигането на споразумение.

Засега останалата част от европейската икономика е в по-добро състояние, отколкото производствения сектор. Безработицата намалява до 7,5 процента през юни и достига най-ниското си ниво от юли 2008 г. Това е добре за търговците на дребно и доставчиците на услуги, тъй като повишава възможността за разходи на домакинствата.

Но и другите части от икономиката може да пострадат, ако заводите освободят служителите - и има знаци, че това вече се случва в Германия.

Заводите в еврозоната продължават да забавят дейност

Заводите в еврозоната продължават да забавят дейност

Германия отчита най-лошия спад от седем години насам