На прага на най-горещите летни месеци туризмът на стария континент започва бавно да се възражда с постепенното отпадане на ограниченията за пътуванията и в страните, предприели драконовски мерки след разразяването на пандемията.

Дори Испания, която удължи извънредното положение в страната до 21 юни, се надява да успее да привлече достатъчно посетители през този сезон. Но въпросът е дали туристите вече са достатъчно уверени, за да пътуват зад граница и особено в едни от най-засегнатите от вируса страни.

Докато северните държави на Стария континент обмислят как да увеличат размера на спасителните пакети за икономиките си, много от южните страни, като Гърция, Испания и Италия разчитат на свежия капитал от туристическия сектор за своето възстановяване.

Испания губи германски туристи за сметка на Гърция, Португалия и Хърватия

Една от най-желаните дестинации в Европа губи германски туристи за сметка на Гърция и Хърватия

И това е лоша новина за бизнеса там

А от решаващо значение за постигането на това ще бъдат посетителите на Германия. Причината за това е, че за другия голям пазар за сектора - Великобритания, все още е в сила 14-дневна карантина за всички граждани, завърнали се от чужбина.

От друга страна дори само германските туристи биха се превърнали в сериозен двигател за южноевропейските държави, като през миналата година те са изхарчили близо 70 милиарда евро за ваканции, пише Bloomberg.

Испания се надява да привлече значителен дял от тях през това лято. Ето защо Мадрид даде възможност германците да пътуват по специални въздушни коридори до Балеарските острови още сега преди ограниченията в страната да са отпаднали изцяло.

Испания е изгубила €7 милиарда приходи от туризъм за месец

Една от най-посещаваните страни в Европа е изгубила €7 милиарда приходи от туризъм за месец

Април на практика е бил нулев за страната откъм чуждестранни посетители

Въпреки големите надежди на южноевропейските държави, поне през 2020 година германците със сигурност няма да пътуват толкова много, колкото обикновено. Около 43% от хората в страната въобще не планират лятна ваканция през тази година, показват данни от проучване на YouGov.

Междувременно резервираните туристически пакети, включващи полет и настаняване в хотел, са със 75% надолу, сочат данни на базираната в Берлин HolidayPirates Group, която управлява 10 туристически сайта в Германия.

Междувременно от Европейската комисия изчисляват, че през миналия месец резервациите за цялата индустрия в региона са отчели срив между 60 и 90 на сто.

Надежда за туризма в Гърция: Телефоните в хотелите започнаха да звънят

Надежда за туризма в Гърция: Телефоните в хотелите започнаха да звънят

Южната ни съседка може да се окаже сред най-предпочитаните туристически дестинации в Европа това лято