Нарушаването на глобалната верига за доставки ще забави момента за връщането на германската икономика към нивата отпреди кризата, твърдят европейски макроикономисти на фона на нови данни.

Расте, но не достатъчно силно

Това можем да кажем относно германската икономика, която нарасна с 1,8% през третото тримесечие на годината, според данните на германската статистическа служба. През годината икономиката на страната нарасна с 2,5%, но растежът се дължи главно на частното потребление.

Кризата във веригата за доставки обаче пречи на по-сериозния ръст. И докато частното потребление и услугите все още се радват на пълно възстановяване след блокирането, промишленото производство имаше още едно слабо тримесечие.

Германия търси над 1,2 милиона работници: ще се повтори ли сценарият от Великобритания?

Германия търси над 1,2 милиона работници: ще се повтори ли сценарият от Великобритания?

Властите в Германия се надяват, че увеличаването на трудовата миграция ще помогне за разрешаването на кризата

Гледайки напред, проблемите във веригата за доставки, по-високите цени на енергията и произтичащият от това скок на инфлацията не вещаят нищо добро в краткосрочна перспектива. Всъщност, германската икономика може да пострада допълнително, когато кризата започне да се отразява и на частното потребление. А това най-вероятно ще се случи и то съвсем скоро.

Според повечето прогнози, германската икономика ще се върне към нивото си отпреди кризата едва в началото на следващата година - по-късно от много други икономики от еврозоната. Като тази на Франция, например. Дори и на Италия.

Италия планира €5 милиарда в помощ на потребителите, заради високите сметки за електричество

Италия планира €5 милиарда в помощ на потребителите, заради високите сметки за електричество

Италия

Италианската икономика продължава да се възстановява през третото тримесечие и е напът да се разрасне с над 6% до края на годината. Ръстът през третото тримесечие е от 2,6% спрямо предишното, с което задмина пазарните очаквания.

Допълнителна помощ за страната ще дойде от грантове и заеми за над 200 милиарда долара, идващи от ЕС и национални фондове за възстановяне. Те ще бъдат похарчени за приоритети като инфраструктура, здравеопазване, образование, дигитализация и инициативи в зелената икономика.

Франция

Френската икономика също изненада с по-бърз растеж от очаквания. Той се е ускорил рязко през третото тримесечие на годината, след като домакинствата са увеличили разходите след отмяната на повечето ограничения, свързани с Covid-19.

Производството се е увеличило с 3% през трите месеца до края на септември, спрямо предишните три. Финансовият министър Брюно льо Мер заяви, че данните представляват "изключителен резултат", който показва, че икономиката се насочва в правилната посока.

Франция може да въведе "бензинови ваучери" за хора с ниски доходи

Франция може да въведе "бензинови ваучери" за хора с ниски доходи

Финансовият министър не подкрепя намаляването на ДДС на горивата

Националната статистическа агенция на страната добава, че ръстът за третото тримесечие означава, че икономиката на Франция е близо до завръщането си към нивата отпреди пандемията. Тя прогнозира ръст от 6,25% за цялата 2021-а година.

Силното възстановяване на Франция, подкрепено и от търговията, се случва изненадващо за правителството на президента Еманюел Макрон в момент, в който министрите очакваха да се борят с банкрути и масова безработица. За да украти инфлацията, породена от енергийната криза, френското правителство обеща да ограничи цените на газа и електричеството и да раздаде по 100 евро "компенсация за инфлацията" на почти 40 милиона души.

Обратно в Германия

Големият фискален тласък, за който почти целият свят говореше миналата година и който трябваше да изведе Германия от пандемията по-бързо от повечето европейски държави, стана жертва на кризата в глобалната верига за доставки. И все пак, силно възстановяване на германската икономика вероятно ще се случи, но не по-рано от 2022-а година.

Китайският синдром на Германия ООД

Китайският синдром на Германия ООД

Китай дълги години бе двигател на износа на най-голямата европейска икономика. Но германският бизнес вече не може да си затвори очите пред проблемите