Русия влезе в топ 20 на най-атрактивните европейски държави за чуждестранни инвеститори, пише РИА Новости. И тук не става въпрос само за проекти, свързани със суровини. Въпреки че ситуацията се усложнява от международни санкции и геополитика, страната е свикнала да оцелява при всякакви условия и очевидно е устойчива на кризисни явления, твърдят руски финансови анализатори. Откъде обаче идват парите от чужбина?

Международната компания EY се занимава с проучване на инвестиционната привлекателност на Европа. На първо място е Франция, където чужденците са инвестирали в 985 проекта. Следват Великобритания (975) и Германия (930). В първата десетка влизат Испания, Белгия, Полша, Турция, Холандия, Ирландия и Португалия.

Икономическият растеж на Русия се ускорява

Икономическият растеж на Русия се ускорява

Ръстът е на годишна база, отчетен е за месец май и е 10,9%

Русия на 11-то място със 141 проекта. В сравнение с 2019-а година преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) намаляват с 26%. За цяла Европа намаляването е средно 21%. Разбира се, това се дължи преди всичко на пандемията.

"За всичко е виновна несигурността, дължаща се на COVID-19", подчертаха икономисти по време на Конференция на ООН за търговия и развитие. Там стана ясно, че глобалните ПЧИ са спаднали почти наполовина (с 42%) като са се доближили до нивото от 90-те години на миналия век.

През много успешната за руската икономика 2017-а година страната се класира на пето място в Европа по отношение на чуждестранни инвестиционни проекти. А икономическият спад днес заради пандемията е засегнал Руската федерация почти толкова, колкото и санкционния шок от 2014-а година. Въпреки това чуждестранните инвеститори намират държавата за доста привлекателна.

Путин: Санкциите се обърнаха в полза на Русия

Путин: Санкциите се обърнаха в полза на Русия

Президентът предлага офиси на големи компании да се преместят в Сибир

Обективни рискове

Чужденците всъщност инвестират по-малко в Русия, отколкото могат.

"Наскоро Вашингтон наложи санкции срещу националния ни дълг и това трябва да се вземе предвид, тъй като преките инвестиции изискват доста дълъг хоризонт на планиране", казва Михаил Беспалов, който е анализатор в KSP Capital.

Освен това мнозина все още се притесняват от състоянието на политическата, административната и законодателната среда, както и от недостатъчното развитие на транспортната инфраструктура. Слабата защита на частния капитал, въпреки слабото данъчно облагане, също обезсърчава някои инвеститори.

"Поради нарастващите цени на акциите, инвестициите в реалния сектор изглеждат по-малко печеливши и по-рискови. Добавете към това перспективата за санкции и отслабването на рублата, както и факта, че нямате достъп до евтин капитал ", казва директорът по развитието в TradingView - Василий Кирпичев.

В такава ситуация спестяванията мигрират към спекулативни фондови и валутни пазари. Понякога дори най-интересните проекти не получават преки инвестиции.

Отказът на Русия от долара: подигравка с хегемонията на САЩ

Отказът на Русия от долара: подигравка с хегемонията на САЩ

Според Владимир Путин американската валута постепенно губи стойността си

Суровини и метали

Въпреки това някои индустрии традиционно се справят много добре. На първо място, това са проекти в петролния и газов сектор, където вътрешната икономика е най-конкурентоспособна: енергийни ресурси (нефт, газ, въглища), метали (както промишлени, така и ценни). Има разбираем механизъм на възвръщаемост - условното нефтено находище в Ямал например изисква капиталови инвестиции за развитие, след което петролният поток се превръща в чисти пари, обяснява Олга Веретникова - вицепрезидент на аналитичната компания Borsell.

Цените на суровините растат и това е благоприятен фактор за руската икономика. Относително ниското ниво на държавните заеми спрямо БВП и търговския излишък също са важни. Според оценките на Веретенникова, поради очаквания недостиг на цветни метали, проектите за добив на мед стават все по-интересни. Страховете се подхранват от активност към развитие на зелената енергия и ниско предлагане поради нежеланието на компаниите да инвестират в мини след спада на цените на суровините от средата на последното десетилетие.

Агроиндустрия и ИТ сектор

Германия, Китай и САЩ са големите инвеститори тук. Миналата година Германия участва в 26 проекта (срещу 36 през 2019 г.), главно в агроиндустрията. Увеличението на износа, надвишаващ вноса, прави този сектор един от най-атрактивните в Европа, твърдят анализатори.

Преките инвестиции от САЩ също са нараснали - 3,3 пъти за няколко години. Друг голям сегмент, в който идват чуждестранните пари, са бизнес услугите. През 2020-а година 8 руски проекта, свързани с чуждестранни инженерни и консултантски компании, привличат интереса на външни играчи.

Процъфтяващият ИТ сектор също е изключително примамлив през последните години. В страната има бум на цифровите технологии. А при висококвалифицирани специалисти цената на развитието на ИТ в Русия все още е по-евтина, отколкото в Европейския съюз и Съединените щати.

"Говорим за проекти, включително такива с глобални перспективи. Това се доказва от успешното навлизане на редица руски финтех компании на чуждите пазари", казва Семен Теняев, който ръководи групата VBC.

Кремъл затегна режима за работа на ИТ гигантите в Русия

Кремъл затегна режима за работа на ИТ гигантите в Русия

Путин подписа закон, задължаващ големите компании да създадат свои офиси в страната

Електрониката, софтуерът и ИТ услугите са силно финансирани от Китай. През 2020-а година 15 проекта се заинтересуваха от КНР (през 2019 г. бяха 22). Нараства и интересът към стартиращи онлайн образователни програми (EdTech).

"Приходите на лидерите на руския пазар са сравними с американските еднорози като Coursera. В същото време оценката на вътрешните проекти е много по-ниска, което ги прави печеливши активи. Износът на руско образование също нараства все по-бързо", казва директорът на онлайн училището Skysmart - Александър Ларяновски.

Според експерти една от ключовите причини, поради които Русия изглежда достойна в инвестиционния рейтинг, е имунитетът срещу кризи, разработен през годините. Руският пазар се възприема като напълно стабилно убежище по време на глобални икономически сътресения, независимо от геополитиката, категорични са руските икономисти.

Русия може да загуби лидерството си в износа на газ до 2024-а година

Русия може да загуби лидерството си в износа на газ до 2024-а година

Това признава руското правителство