Златото се запъти към най-високото си ниво от 2012 г. насам, като отбеляза едномесечен връх поради опасенията от втора вълна от коронавирус и нарастващата несигурност в Хонконг, след като Китай обяви подробности за предложения закон за националната сигурност, пише Bloomberg.

Освен това нарастват и случаите в САЩ, както и в Австралия, където се затегна и контролът. Междувременно Китай потвърди, че предложеният закон за националната сигурност ще позволи на Пекин да отмени правната система на Хонконг, което вероятно ще доведе до напрежение със САЩ.

с 15% е поскъпнало златото от началото на годината благодарение на стимули за подпомагане на глобалната икономика. Според Goldman Sachs Group метал ще достигне рекордните 2000 долара за тройунция, докато JPMorgan заяви, че инвеститорите трябва да се придържат към кюлчета заради ниската реална доходност при немалка част от активите.

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Блокирането на инвестициите в отрасъла е пътят към бедността за много малки населени места

"Пазарите са оптимистични, залагайки на силно възстановяване, но единственото нещо, което не може да се игнорира, е икономиките отново да спрат и да има заплаха от втори етап на блокиране", коментира Шон Маклийн, анализатор в Pepperstone.

Спот цената на златото се повишава с 0.54% до 1753.20 долара за тройунция. Металът достигна цена от 1,765.43 долара на 18 май - най-високото ниво от октомври 2012 г.

Други ценни метали също отчитат ръст в цената, като среброто поскъпва с 1.27%, а медта и платината съответно с 0.38% и 0.49%.