Почти 5% от малките и средни германски банки не са покрили изискванията за капиталова адекватност в стрест тест, проведен от два регулатора. "Стрес тестовете показват, че банките трябва много внимателно да оценят колко добре са подготвени да се справят с рисковете, идентифицирани в изследването", каза на пресконференция Раймунд Роселер, изпълнителен директор на банковия регулатор BaFin.

Те са проведени сред 1 500 банки и 68 от тях не са покрили изискванията. Според Андрес Домбрег, член на борда на Bundesbank, броят им е щял да бъде по-голям, ако е тестван и ефект на зараза.

Германските банки отдавна страна от сравнително ниски печалби във фрагментирания пазар и от ниските, а понякога и отрицателни, лихви. Финансовите институции са заявили, че очакват през следващите пет години печалбата преди данъци да намалее с 9%.

Стрес тестът е включвал различни сценарии, включително пазарни рискове, кредитни рискове и ситуация, в която Европейската централна банка повиши лихвите.

Регулаторите са задавали въпроси и за пазара на имоти и как евентуално намаление на цените им ще навреди на банките. От 2010 г. насам жилищата са поскъпнали с около 50%. "Към момента не виждаме балон на пазара на имоти, но някои от финансовите институции имат желание да поемат по-голям риск", казва Домбрет.