На тази дата преди 8 години американският банков гигант Lehman Brothers обяви фалит, като повлече след себе си глобалния финансов пазар. Днес през 2016 година остава въпросът какво научихме от световната криза.

“Банковият сектор все още не е напълно възстановен”, смята експертът Дейвид Буйк от Panamure Gordon. По неговите думи въпреки възстановеното доверие, сривът на пазара отпреди 2008 години е оставил своя отпечатък върху кредиторите.

На 15 септември преди осем години от Lehman Brothers обявиха банкрут и до обяд на същата дата централните банки в цял свят се опитваха да съставят план, който да спре последвалия срив на финансовия пазар.

“Колапсът на Lehman Brothers накара финансовите институции да осъзнаят, че най-ценното нещо за тях е доверието. И за спечелването му са необходими структурни и културни промени”, коментира председателят на Bank of New York Mellon Майкъл Кол-Фонтайн, цитиран от CNBC.

“От 2008 година насам банките укрепиха своите баланси, започнаха за държат повече капитал в резерв и да разчитат на по-ликвидни активи. Те направиха и значителни инвестиции в управлението на риска”, допълва той.

Към днешната дата опасностите за сектора все още не са отминали. Редица анализатори посочват, че през 2016 година състоянието на американските банки е далеч по-добро от това на европейските.

"Брекзит" ощети световния капиталов пазар с $3 трилиона

"Брекзит" ощети световния капиталов пазар с $3 трилиона

Най-много са загубили развитите пазари

През последните месеци финансовите институции от Стария континент претърпяха сериозен спад заради “Брезкит”. Натиск продължава да оказва и слабият икономически растеж.

След излизането на резултатите от британския референдум, акциите на големите европейски банки Deutsche Bank и Credit Suisse паднаха до най-ниската си стойност в историята.

И въпреки че същия спад над 30% като германския кредитор отчетоха и други банки в ЕС, като Royal Bank of Scotland, редица експерти се опитваха да правят паралели между срива на Deutsche Bank и фалита на Lehman Brothers.