Нещата в инвестирането трябва да се свеждат до максимално прости неща - черно или бяло. Почти всички гениални инвеститори съветват, че колкото по-прости са нещата, толкова по-добре за инвеститорите.

Ако смятате, че щатските индекси, които са при нови рекордни стойности, могат да се засилят към корекция между 5 и 10%, а защо не и направо към нов мечи пазар (за какъвто се говори при понижение от 20% или повече), както съветват много експерти, то единствената възможност това да се случи, е пазарът да бъде повлечен от водещите технологични компании. При това не от кои да е компании - а от най-тежките. Тези, които бяха в основата на ръста на индексите.

Само ще припомня, че Apple и Microsoft, които са с изключително големи тегла, както в Nasdaq, така и в S&P 500, поскъпнаха сериозно за последната една година - до нови исторически рекорди.

Всъщност, Apple е на крачка от това да се превърне в първата компания с пазарна оценка от 2 трилиона долара. Въз основа на цената си на затваряне от 13-ти август, пазарната капитализация на производителя на iPhone достигна 1.967 трилиона долара.

Как се стигна до тази цифра?

Добри тримесечни резултати и сплит при акциите на компанията.

Apple отчете приходи от 59.7 милиарда долара през второто тримесечие превишавайки най-високите оценки със 7 милиарда долара, след като приходите от хардуер и услуги се покачиха през миналата година.

Главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че внедряването на следващия модел iPhone може да бъде "няколко седмици по-късно" от обичайното, поради прекъсвания на веригата за доставки, свързани с пандемията.

Apple Inc. планира разделяне на акциите си 4 за 1. След изключително добри резултати, които превишиха средните очаквания на пазара, бордът на компанията е одобрил разделянето на акциите. Целта е да се даде възможност и на дребните инвеститори да ги търгуват, след като те достигнаха една висока абсолютна стойност напоследък.

Сплитът на производителя на iPhone, ще засегне собствениците на акции по списък към 24 август, а акциите на Apple, които затвориха при 460 долара в четвъртък, ще се търгуват на сплит коригирана база на 31 август.

Компанията изчислява, че приблизително 350 милиона от 950 милиона iPhone на Apple в световен мащаб имат потециал за ъпгрейди, което говори за евентуални бичи настроения през следващите 12 до 18 месеца, според пазарните наблюдатели.

И докато Apple e най-близо до психологическата граница от 2 трилиона долара, тя не е единствената компания, която се е насочила към нея. Претенденти са още Microsoft и Amazon - и двете с оценки от над 1.6 трилиона долара.

Или казано по друг начин, Apple, заедно с Microsoft и Amazon са с тегло от близо 36% от технологичния Nasdaq 100. И трите компании са с пазарно тегло от над 10% от индекса, като за Apple цифрата е 13.8%. За сравнение, четвъртата по тегло компания в технологичния бенчмарк е Facebook, но едва с 4.4%.

Посочените три компании заедно с Facebook и Alphabet са с тегло от над 20% от широкият щатски индекс S&P 500, смятан за барометър на финансовите пазари и заемащ над 50% от капитализацията на световните борси. Тоест налице е изключително голяма концентрация на капитал в ръцете само на няколко технологични имена.

Четири причини защо фондовите пазари са в пълен противовес с реалната икономика

Четири причини защо фондовите пазари са в пълен противовес с реалната икономика

Докато стопанството се срива, борсовите индекси достигат нови исторически върхове

Но какво мислят за Apple анализаторите?

Най-грубо казано, че книжата на компанията са далеч пред себе си. И това лесно си личи от прогнозирания таргет за цената им, която макар и да се повишава, според консенсусните очаквания на специалистите е едва 425 долара, при настоящи цени от близо 460 долара.

Тоест, анализаторите очакват акциите на Apple да загубят известен процент от настоящата си стойност в рамките на следващата една година.

Дори традиционните бикове като Ед Ярдени и Джеръми Сийгъл, говорят за потенциална корекция и рали на индексите, което е изпреварило сериозно себе си.

Ярдени препоръча на инвеститорите да свалят част от инвестициите си на масата. След това да изчакат търпеливо корекция за индексите и да си купят евтини технологични акции. Тоест, перифразирано, Ярдени очаква корекция на индексите, а ако се задълбочим малко повече в препоръките му, най-засегнати според него ще се окажат технологичните компании, които до голяма степен бяха и в основата на ралито на пазара през 2019 г.

По отношение на финансовите коефициенти, Apple също изглежда далеч пред себе си след поскъпването в акциите й със 122% за последната една година, на фона на ръста на широкия S&P 500 от едва 17%. Компанията се отличава със съотношение цена-печалба за последните 12 месеца от над 34, което е по-високо с около 50% над пазарното. Дивидентната доходност на Apple от 0.7% също не е особено впечатляваща.

*Материалът не е съвет за покупка или продажба на акции от Apple

Няколко доказателства колко скъпи са пазарите в момента

Няколко доказателства колко скъпи са пазарите в момента

Стойността на акциите е по-висока, отколкото би трябвало, показват индикаторите