Една от най-забележителните тенденции в Азия през последното десетилетие е огромното нарастване на инвестициите от китайски компании като Baidu, Alibaba, Tencent и много други, пише Forbes в свой анализ, обръщайки специално внимание на милиардерът Джак Ма.

Гореизброените компании, включително Alibaba на Ма, търпят спад на акциите у дома като в същото време залагат на сериозни инвестиции в електронната търговия и развитие в социалните мрежи.

Джак Ма забогатя с $2 млрд. след рекордната глоба за Alibaba

Джак Ма забогатя с $2 млрд. след рекордната глоба за Alibaba

Китай наложи рекордна глоба от $2,8 млрд. на Alibaba за злоупотреба с монопол

Много от азиатските компании вече са се превърнали в т.нар.еднорози. Типични примери са Gojek, Tokopedia и Paytm

Със сигурност обаче трябва да си зададем един въпрос. С изчезването на Джак Ма от обществения живот, провокирано от очевидното несъгласие на китайската държава с неговия стил на работа и най-вече от възхода на Ant Group като мощен конкурент на по-архаичната държавна банкова система, идва ли краят на нарастването на инвестициите в региона от страна на големите технологични компании в Китай?

По-строгото регулиране и контрол в домашни условия със сигурност ще принудят много от тях да се концентрират върху външния пазар

През 2016 г. по време на срещата на лидерите на Г-20 в родния град на Джак Ма - Хангжу, китайските власти го представяха пред чуждестранни лидери и бизнес делегации като символ на нарастващото технологично надмощие на Китай. Тогава беше неговият пик, а инвестициите му в технологичния сектор със сигурност позиционирапа китайския капитализъм в по-благоприятна светлина, далеч от имиджа и репутацията на държавните предприятия, управлявани от комунистическата партия.

Проблемите на Джак Ма с властта засенчиха добрите резултати на Alibaba

Проблемите на Джак Ма с властта засенчиха добрите резултати на Alibaba

За дългосрочните инвеститори проблемите с регулаторите ще са само шум, казва анализатор

От 2014 г. насам Пекин е вложил около 29 млрд. долара в инфраструктурни проекти в Югоизточна Азия

През същия период Alibaba е инвестирала около 4 милиарда долара в стартиращата компания за електронна търговия Lazada в Индонезия и още 1 млрд. долара в Tokopedia. Основателите на много технологични стартъпи в Китай смятат Джак Ма за естествен модел за подражание и започват да му подражават.

Какво се случва днес с Alibaba и с останалите технологични компании в Китай?

Очевидно е, че китайските регулатори разглеждат възхода на Ant Group като съществен риск за банковата система и в този ред на мисли трябва да се разгледат неотдавнашните усилия за ограничаване на нейното влияние и операции. Това със сигурност означава, че амбициите на Джак Ма, свързани с Ant Group и служещи като финансов гръбнак на разпростиращата се глобална империя на Alibaba, вече са блокирани.

Джак Ма се появи публично за първи път от няколко месеца насам

Джак Ма се появи публично за първи път от няколко месеца насам

Според медийни източноци той стои далеч от обществени прояви

Съперниците на Ма ще научат важни уроци от изчезването му от обществения живот. За тях това е сигурен сигнал, че трябва да бъдат много по-предпазливи по отношение на начина, по който работят в Китай. И може би най-важното - винаги трябва да съобразяват бизнеса си с държавата.

Днес основната пречка за азиатските предприемачи и инвеститори, които са принудени да инвестират все повече зад граница, е намирането на алтернативни източници на рисков и начален капитал.

Предсказват сложни времена за Китай

Предсказват сложни времена за Китай

Причина за проблемите в близко бъдеще ще бъде ефектът на високата база

Дори ако технологичните компании успеят да се завърнат триумфално в региона и да инвестират в различни стартъпи, те със сигурност ще бъдат подлагани на засилен контрол от страна на различините правителствени регулации, които са инструменти на китайската държава. В този ред на мисли, златната ера на инвестициите в Азия може би е отминала. Това, което се случва с Джак Ма в момента е доказателство за това.