Европейските банки ще трябва да инжектират повече от 40 милиарда евро или 29 милиарда паунда в бизнеса си във Великобритания.

Финансовата помощ ще бъде нужна за кредиторите, за да могат те да продължат да оперират нормално на Острова след “Брекзит”. Това изчисляват от компанията Boston Consulting Group, цитирани от Business Insider.

Според европейското законодателство в момента клоновете на финансовите институции от ЕС в Обединеното кралство не трябва да функционират отделно от компанията майка.

След излизането на Великобритания от съюза обаче банките ще бъдат принудени да създадат отделни дъщерни дружества, за които ще трябва да осигурят допълнителен капитал. Усложняващо в случая е това, че голяма част от операциите на едро на кредиторите минават през Лондон.

В доклада се посочва, че “Брекзит” ще оскъпи с 22% бизнеса на европейските финансови институции на Острова. Това ще ги принуди да премислят каква част от операциите си ще продължат да извършват там.

7 града, които могат да откраднат бизнеса на Лондон след "Брекзит"

7 града, които могат да откраднат бизнеса на Лондон след "Брекзит"

Коя ще бъде новата финансова столица на Европа?

Веднага след провеждането на референдума на 23 юни се появиха коментари, че редица европейски мегаполиси могат да заемат мястото на Лондон като най-голям финансов хъб на Стария континент.

Специалисти прогнозират, че с короната на английската столица след време ще може да се похвали Дъблин, Франкфурт, Париж или Мадрид.