Правителствата като китайското не забраняват криптовалутите, защото очакват, че технологията ще се провали. Те искат да бъдат начело и да контролират експеримента, в който са намесени трилиони долари, коментира Bloomberg.

С последния си ход Поднебесната империя се присъединява към малък брой нации, които издадоха пълна забрана. И пое в коренно различна посока от Ел Салвадор, която прие bitcoin за легална валута. В САЩ, където криптотърговията е разрешена, но регулаторите започват да следят ситуацията по-отблизо, някои виждат възможности в забраната, издадена от Пекин.

Изучаването на множеството измерения на тази битка за контрол над пазара ще бъде ключово за милионите инвеститори, които се надяват да спечелят от криптоманията. Тя ще засегне световната финансова система, както и ще повлияе на социо-културните дискусии свързани с всичко от климатичните промени до неравенството.

"Криптото стана твърде голямо, за да бъде игнорирано", посочва Мат Хоуган, главен инвестиционен директор в Bitwise Asset Management. "Преди пет години, поне в очите на регулаторите, ставаше въпрос за хора със суичъри, играещи Dungeons & Dragons и търгувайки помежду си. Днес е индустрия за $2 трлн. и всяка голяма банка на Уолстрийт помага на инвеститорите да получат експозиция".

Китай разтърси пазарите миналата седмица, като забрани напълно всички криптотрансакции. Пекин иска да наложи собствена криптовалута и е сред 81-те нации, които целят създаването на такава.

Атаката срещу криптовалутите е поради две причини, според Хоуган. Първо, те искат да ограничат добива, който изразходва твърде много енергия. И второ, по-важно, те искат да могат да следят трансакциите.

Стратегията в САЩ е малко по-различна, а подходът е насочен към ограничаването на евентуални проблеми. Например, на финансовите пазари има високи прагове пред влизането в определени трансакции, но в криптосвета няма такива ограничения. Това оставя отворена вратата за неопитните инвеститори, които заемат позиции с твърде много левъридж - което може да доведе до катастрофални загуби.

От друга страна правителството там е притеснено и от измамите в криптосвета. То е "притеснено относно защитата на потребителите", твърди Джейм Сейфарт, анализатор в Bloomberg Intelligence.

Криптоборсите късат връзки с китайските клиенти

Криптоборсите и доставчиците на криптоуслуги се надпреварват да късат връзки с клиентите от континентален Китай, след като в петък Пекин забрани всички търговията и добива на криптовалути, предава Reuters.

Като кулминация на продължаващите с години усилия за контрол върху сектора, десет мощни правителствени агенции, включително централната банка, обявиха забрана чуждестранните криптоборси да предоставят услуги на китайците през интернет - досега възможно, но с неясен правен статут - и обещаха заедно да изкоренят "незаконните" криптодейности.

Huobi Global и Binance, две от най-големите борси в света и сред най-популярните в Китай, спряха регистрациите на нови сметки. Huobi допълни, че ще прекрати отношенията си с настоящите клиенти до края на годината. "В деня, в който видяхме съобщението, започнахме да предприемаме мерки", казва Ду Джун, съосновател на Huobi Group.

Той отказа да посочи колко потребители ще бъдат засегнати.

Акциите на компаниите, заети в криптосвета, паднаха в понеделник. Huobi Tech изгуби 23%, а OKG Technology Holdings, основателят на която стои зад борсата OKcoin, загуби 12%.

TokenPocket, популярен доставчик на криптопортфейли, също заяви, че спира работа с клиенти от континентален Китай.

Множеството китайски криптоборси спряха дейност или се преместиха в чужбина през 2017 г., след като Китай - някога най-големият център на търговия и добив на криптовалути - забрани на този тип платформи да обменят законни валути в крипто и обратно. През май т.г. Държавният съвет на Китай обеща да забрани изцяло търговията и добива на bitcoin.