Наличието на офшорни сметки категорично е опит за заобикаляне на закона. Това заяви пред bTV финансовият експерт Кольо Парамов по повод разкритията на Pandora Papers.

Според него подобни сериозни разследвания на международни медии поставят началото на един много сериозен прелом за начало на подмяна на елита в света. По думи на Парамов въпросният елит в момента е скрит в офшорите - там са парите, злоупотребите, зависимостите. Някои хора в света, които са доста влиятелни, виждат, че елитът е затънал в доста тежък проблем и трябва да бъде сменен, отбеляза той.

От своя страна бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров посочи, че основното предназначение на този тип "книжни фирми" е да се заобиколи законът, а това заобикаляне може да е в различни посоки - укриване на данъци, пране на пари, финасиране на тероризъм, всякакъв вид контрабанда.

"Не мога да си обясня двойствения стандарт, който до момента голяма част от държавите проявяват към този тип зони и компании. Истината е, че от години само се приказва, а нищо не се прави, включително ЕС. Санкции няма никакви", обобщи ситуацията той и допълни, че става дума за огромен брой офшорни зони, включително и в Европа.

КПКОНПИ погва Пеевски заради Pandora Papers

КПКОНПИ погва Пеевски заради Pandora Papers

Възложен е анализ на всички декларации за имущество на бившия депутат

ЕС е огромен длъжник по отношение на толерирането на този процес, а това е чиста кражба от нашето законодателство, категоричен бе Гяуров.

Парамов настоя за отговори от ДАНС, БНБ, защото от 2004 г. не е било направено нищо по въпроса.

2005 г. 5 млрд. 100 млн. заминават за Панама, 2006 г. още 5 млрд. 400 млн., 2008 г. още 5 млрд., разкри той и посочи, че в периода 2001 - 2010 г. имаме изнесени 24 млрд. и 400 млн. долара. Впоследствие са били доказани още 3 млрд. 300 млн., с които са станали общо 27 млрд. 700 млн. долара в 3900 офшора.

"Това означава, че тук всеки на петото ниво - бизнесмени и т.н., е издърпал едни 20-30 млн., пратил ги е там, направил е договори и е построил хотели на Слънчев бряг. И никой в разузнаването не знае нищо", заключи експертът. Той е категоричен, че това е фрапиращ дял от БВП на страната.

НАП подхваща българите, замесени в Pandora Papers

НАП подхваща българите, замесени в Pandora Papers

Приходната агенция е изискала допълнителна информация по случая

Гяуров поясни, че по оценка на МВФ годишно фискът на държавите губи между 200 и 600 млрд. от подобни сделки.

Относно възможностите за намиране на доказателства той обясни, че процесът не е лесен, изисква се активна работа на службите и прокуратурата. Ако се започне разследване и се използват възможноститет на официалната съдебна поръчка, всяка държава е длъжна да предостави информация, подчерта той и допълни, че това разследване дава такова основание.

Според него има изключително добра стартова платформа за ДАНС, данъчните ни органи и българската прокуратура и ако тези три структури не направят нищо, вината е само тяхна.

Гяуров подчерта, че в цялата схема освен компаниите, които се занимават с опериране на офшорни компании, друг много важен играч са банките. Тяхната дейност по негови думи способства прането на пари и укриването на данъци. Ако има основателно разследване и информацията бъде поискана по съответния начин обаче, тя ще бъде предоставена.

Двамата бяха единодушни, че времето, по което станаха ясни разкритията по Pandora Papers няма нищо общо с политическите процеси в нашата страна.

Правителството се заема с разкритията на Pandora Papers

Правителството се заема с разкритията на Pandora Papers

Министерският съвет ще проучи информацията

Впоследствие от НАП обявиха, че са поискали допълнителни данни за българите, които се срещат в документите по разследването Pandora Papers.

От своя страна самият Пеевски категорично отрече информацията, че е свързан с три офшорни фирми, за които няма следа в подадените от него имуществени декларации.

Разследването Pandora Papers обхваща 11,9 милиона документа, засягащи целия свят. По него са работили 600 журналисти от 117 държави.

130 лица, сред които повече от 30 водещи политици, са били обект на разследване. Сред тях са кралят на Йордания и чешкият премиер, както и лидерите на Чили, Еквадор и Доминиканската република Себастиан Пиньера, Гийермо Ласо и Луис Абинадер. Сред бившите управляващи изскача и името на експремиер на Великобритания Тони Блеър.