Глобалният запас на злато в борсово търгуваните индексни фондове (ETF) нарасна до рекорд след дълъг период на натрупване, а през последните седмици покупките на златото се увеличиха още повече заради разразилия се в Китай коронавирус, като здравната криза накара инвеститорите да търсят "остров на спасение" в златото.

Световните запаси на ETF-ите, обезпечени с кюлчета, се повишиха до 2,5 хил. тона в понеделник, като надхвърлиха предишния пик, регистриран през 2012 г., според първоначални данни на Bloomberg. Последните допълнения идват след четири поредни години на приток към фондовете и са реализирани при цени на "жълтия метал" в близост до най-високото ниво от 2013 г. насам.

Освен заради нарасналото търсене, цената на златото се повишава и благодарение и на ниските лихви, поддържани от Фед и останалите централни банки по света. Очакванията са резервът да не ги променя през тази година, след три понижения през 2019 г.

Добивът на злато в света отчете първия си спад от 2008 г. насам

Добивът на злато в света отчете първия си спад от 2008 г. насам

Откритите нови залежи се понижават трайно през последните три десетилетия

Но има и експерти, които смятат, че ще видим още едно намаление на лихвите до края на 2020 г. Сред тях е главният изпълнителен директор на DoubleLine Capital LP Джефри Гъндлах, който каза в петък, че сега вижда 90% шанс за намаляване на ставката на Фед тази година.

"Златото приключи 2019 г. с най-добрите си печалби от десетилетие, затваряйки с 18% нагоре, така че инерцията беше добра в сектора на индексните фондове много преди коронавируса", каза Гавин Вендт, старши анализатор суровини в MineLife Pty в Сидни. "Увеличават се доказателствата за слабостта на щатския долар, която може да продължи поне през първата половина на 2020 г. и след това, осигурявайки допълнителен тласък на златото."

Рекордът означава, че инвеститорите държат безпрецедентен брой на кюлчета в ETF-и, дори когато американските акции остават близо до най-високите си нива в историята. След като нарасна с 29% миналата година, индексът S&P 500 постави последния си рекорд на затваряне на 17 януари, въпреки че през последните две седмици той падна, тъй като вирусът предизвика опасения за глобална пандемия. Все още обаче, индексът е на около 1,5% от исторически най-високите си нива.

Tether обяви стабилна криптовалута, обезпечена със злато

Tether обяви стабилна криптовалута, обезпечена със злато

Компанията вече има такива, основаващи се на еврото и долара

Паричната политика и геополитиката са допринесли за по-голямата част от годишния приток към ETF-те, докато покачването на цените също е стимулирало инерцията за насочване на злато към този род инвестиционни схеми.

Действията на Фед

Последният път, когато притежанията на кюлчета достигнаха максимум, беше през декември 2012 г., когато Фед държеше лихвите близо до нула, като същевременно засили програмата за закупуване на активи с цел да стимулира растежа и да намали безработицата. Тогава запасите на злато на индексните фондове се повишаваха през трите години до 2015 г.

Фед задържа лихвите без промяна миналия месец, след три поредни намаления през 2019 г., като удължи операциите си на репо пазарите в САЩ, за да подсигури ликвидност. Централната бака закупува държавни ценни книжа на стойност 60 милиарда долара на месец, за да подпомогне дълговите пазари.

Какво реши Фед и как това повлия върху долара и златото

Какво реши Фед и как това повлия върху долара и златото

Изказване на Джеръм Пауел за короновируса предизвика търсене на по-надеждни активи

Спот цената на златото е последно при нива от около 1 570 долара за унция, след като добави 4,7% към стойността си през миналия месец.

Златото поскъпна заради геополитическото напрежение между САЩ и Иран през миналия месец, когато Техеран удари американска база в Ирак като отмъщение за убийството на висш ирански генерал. Това доведе до моментно поскъпване на златото до нива от над 1 600 долара, в рамките на деня.

"Светът остава нестабилно място, което обещава да продължи да осигурява възможности за поскъпване на златото през 2020 г. и ще увеличи по-нататъшния приток в ETF-ите", заяви Вендт от MineLife.

Не всичко е "цветя и рози" за златото

Глобалното търсене на злато се понижи през последните три месеца на миналата година, тъй като продажбите на златни бижута, кюлчета и монети са намалели съвкупно с търсенето от централните банки и финансовите инвеститори според изнесен вчера доклад.

Слабата раждаемост удари търсенето на злато на най-големия пазар в света

Слабата раждаемост удари търсенето на злато на най-големия пазар в света

Броят на бебетата достига почти 60-годишно дъно

Централните банки и инвеститорите бяха големи купувачи на "жълтия метал" по-рано през 2019 г., в резултат на нарасналото геополитическо напрежение и търговската война между САЩ и Китай.

По-високите цени обаче накараха някои купувачи - особено потребителите на дребно в най-големите пазари като Китай и Индия - да намалят своите покупки, сочат данните на Refinitiv. Общото физическо търсене на злато през октомври-декември е 1 033 тона, което е с 9% по-малко от същия период на 2018 г.

Изработката на златни бижута е намаляла с 9% на годишна база през четвъртото тримесечие до 509 тона, покупките на дребно на барове и монети са намалели със 7% до 297 тона, а закупуваното количество от централните банки е с 18% по-ниско при 132 тона според доклада.

Индексните фондове, инвестиращи в злато, които Refinitiv GFMS не класифицира като физическо търсене - са добавили 35 тона към запасите си, в сравнение със 110 добавени тона през октомври-декември 2018 г.

От другата страна на пазара предлагането се е понижило с 2% на годишна база през четвъртото тримесечие до 1 185 тона, става ясно от доклада.

Dundee Precious Metals с рекорден добив на злато след отварянето на мината в Крумовград

Dundee Precious Metals с рекорден добив на злато след отварянето на мината в Крумовград

Дружеството отчита 2 674 000 тона добита руда от двете български мини за 2019-а

"Докато търсенето от ключови азиатски пазари вероятно ще остане слабо през тази година, продължаващите покупки на централната банка и подновеният интерес на инвеститорите ще дават подкрепа за по-високи цени на златото", коментират анализаторите на GFMS Refinitiv.

"Следователно очакваме златото да достигне средно 1558 долара/унция през 2020 г., като по-късно през годината има възможност да се тества и да надхвърли 1700 долара за унция.", смятат още експертите на финансовата компания.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или проджба на злато