Четири от всеки пет въглищни централи в Европейския съюз губят пари, а ютилити компаниите ще се изправят пред загуби от €6,6 милиарда тази година, гласи доклад на тинк танка Carbon Tracker Initiative, цитиран от Reuters.

Въглищните централи се изправят и пред нуждата от инвестиции в скъпа технология, с която да отговорят на затегнатите стандарти за качество на въздуха на Европейския съюз от 2021 г. Квотите за изпускане на въглероден диоксид също могат да се увеличат, пише в доклада.

Конкуренцията от централите, които произвеждат чиста енергия от слънцето и вятъра, също се увеличава заради по-ниските разходи. Цената на природния газ също е на ниски нива.

Няколко държави от ЕС съобщиха плановете си да се откажат от въглищата изцяло в близко бъдеще, за да отговорят на международните цели за намаляване на вредните емисии. Други обаче все още са твърде зависими от тях, като например Полша.

В доклада си Carbon Tracker анализира отчетите на въглищните централи в ЕС и открива, че 79 процента от тях работят на загуба и зависият от държавни субсидии.

Унгария се сбогува с въглищата до 2030-а

Унгария се сбогува с въглищата до 2030-а

Страната компенсира със засилено производство на електричество от ЯЕЦ и соларни централи

76% от централите, използващи антрацитни въглища, са на загуба, както и 84% от използващите лигнитни. Така общата загуба е €3,03 милиарда и €3,54 милиарда съответно.

"Въглищните центраи в ЕС горят пари, тъй като не могат да се състезават с по-евтините ВЕИ и газ и ситуацията ще става все по-тежка. Политиците и инвеститорите трябва да са готови да се откажат от вългищата най-късно до 2030 г.", каза съавторът Мат Грей.

Германската ютилити компания RWE се изправя пред най-голяма загуба през тази година: €975 милиона, или 6% от пазарната ѝ капитализация.

Въглищните централи, които ще продължат да работят на печалба, включват тези в Полша, където държавните субсидии са високи, както и ефективните съоръжения в Германия и Холандия. Сред тях са и някои централи в Италия, Чехия и Словения, които се радват на високи цени на едро.

Идва ли краят на въглищата в Европа?

Идва ли краят на въглищата в Европа?

Много страни все още използват ТЕЦ-ове в енергийния си микс