За пръв път в историята държавният дълг на САЩ надхвърли 21 трилиона долара и то само 6 месеца след като за пръв път достигна 20 трилиона долара.

Настоящият размер на американския дълг е 21.033 трилиона долара. Това означава, че на всеки американец дължи по 64 249 долара. Правителството съобщава общия размер на дълга всеки работен ден, но с един ден забавяне.

Дългът на най-голямата икономика в света вече е $20 трилиона

Дългът на най-голямата икономика в света вече е $20 трилиона

Дефицитът ще нарасне с още $702 милиарда до края на годината

Федералният заем отново се повишава от февруари, когато Конгресът прие законодателство за временно прекратяване на тавана на дълга. Този ход позволи на правителството да заеме толкова, колкото е необходимо за финансиране на одобрените от Конгреса дейности.

Съгласно закона, приет през февруари, правителството няма да се изправи пред лимит до 1 март 2019 г. С текущия си темп на харчене то е на път да добави още поне 1 трилион долара към държавния дълг дотогава.

Лихвите по дълга на САЩ може да достигнат $1 трилион до 2028 г.

Лихвите по дълга на САЩ може да достигнат $1 трилион до 2028 г.

Или плашещите 14% от целия федерален бюджет

Например, дългът нарасна с повече от половин трилион долара за шестте седмици, след като таванът на дълга беше отменен на 9 февруари. Заемите са свързани и с амбициите на президента Доналд Тръмп за мащабно обновяване на инфраструктурата в САЩ.

Голяма част от държавния дълг отразява федералния бюджетен дефицит или размера на разходите над приходите, събрани от правителството. Но дългът се увеличава по-бързо от размера на бюджетния дефицит, тъй като той отразява и неща като федералното кредитиране за студентски заеми и ипотечни програми.

САЩ с $215 милиарда бюджетен дефицит, приходите спадат

САЩ с $215 милиарда бюджетен дефицит, приходите спадат

Икономическият растеж ще компенсира данъчните облекчения, твърдят властите

Безспорен принос за нарастването на дълга има и новото данъчно законодателство в САЩ, което значително намали налозите на компаниите и физическите лица.

Според експерти това е само началото, тъй като Конгресът току-що се съгласи да харчи още повече.

САЩ дължат $20 трилиона - на кого?

САЩ дължат $20 трилиона - на кого?

Дългът достигна 104% от БВП

"Нашият държавен дълг днес достигна потресаващите 21 трилиона долара, като нарасна с 1 трилион долара само за последните 6 месеца. Още по-лошо е, че този злополучен момент едва започва да включва последиците от неотдавнашното фискално безотговорно данъчно и разходно законодателство, което добавя още дълг към вече неустойчива траектория", каза Майкъл Питърсън от Фондация "Питър Дж. Питърсън".