Дигиталната валута на Китай дебютира в онлайн магазините за приложения с фанфари. Онлайн портфейлите с местната цифрова валута се радват на масово приемане през двете седмици след публичното им пускане в употреба, но действителното използване на дигиталните пари при транзакции е далеч по-малко впечатляващо, коментират финансови експерти.

Народната банка на Китай (PBOC) засилва тестовете с цифровата валута, наречена e-CNY, преди Зимните олимпийски игри в Пекин, пишат местните медии. Но използването на e-CNY все още е ограничено до 10 големи града и е възпрепятствано от предпочитанията на хората към гиганти като Alipay и WeChat Pay, които доминират при онлайн плащанията в страната.

Китайският дигитален юан се оказва заплаха за двуполюсния модел Alipay - WeChat

Китайският дигитален юан се оказва заплаха за двуполюсния модел Alipay - WeChat

Китай иска надмощие на държавната цифрова валута

e-CNY е една от първите суверенни цифрови валути, които ще бъдат пуснати, поставяйки Китай в челните редици в глобалната надпревара за разработване на цифрови валути от страна на централните банки.

На 4 януари китайската народна банка пусна своето приложение за дигитален портфейл e-CNY в магазините за приложения за мобилни телефони и това предизвика силен обществен интерес.

Цифровият портфейл стана най-изтегляното безплатно приложение в местния магазин за приложения на Apple - iOS на 8 януари, оставайки на първо място в продължение на пет дни. За този период е бил изтеглен повече от 2,5 милиона пъти, според изследователската консултантска компания Sensor Tower.

Все ощеобаче използването на дигиталния юан е ограничено до 10-те най-големи града в страната, както и до сайта на Зимните олимпийски игри, където Китай се надява да покаже влиянието на цифровия юан пред чуждестранните посетители на Олимпиадата.

"Просто отнема време хората да започнат да приемат електронните пари, като се имат предвид установените навици за плащане", казва Г. Бин Джао - старши икономист в PwC China.

Но властите имат много начини да насърчат масовото приемане, като например приоритизиране на използването на дигиталния юан при плащането на сметките за вода, електричество и медицински услуги.Така че, тепърва промяната в нагласите ще се случва.

Китай е все по-близо до пускането на собствена цифрова валута

Китай е все по-близо до пускането на собствена цифрова валута

Китайската централна банка ще пусне собствена електронна валута, за да ограничи популярността на другите криптовалути