По време на търговската сесия в петък сутринта щатският долар се променя слабо спрямо основните световни валути - еврото, британския паунд и японската йена.

В същото време индексът на долара може да прекъсне шестседмичната поредица на растеж и да завърши седмицата по-ниско. Продължаващите слаби данни от американската статистика на фона на агресивното затягане на паричната политика от Федералния резерв увеличават опасенията за икономическия растеж, пише Тrading Еconomics.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарският франк, йената, канадският долар, лирата стерлинги и шведската крона), днес добавя 0,13%, а по-широкият доларов индекс WSJ губи 0,4% от стойността си.

Председателят на Федералната резервна банка на Филаделфия (FRB) Патрик Харкър заяви вчера, че подкрепя повишаването на основния лихвен процент на Фед с 50 базисни пункта на всяка от следващите две заседания.

По-рано за готовността на Фед да повиши лихвата с 50 п.п. на срещи през юни и юли, каза ръководителят на американската централната банка Джером Пауъл.

Към 10:40 часа българско време в петък едно еврото струва на пазара 1,0575 долара в сравнение с 1,0588 долара в края на предишната сесия.

Британската лира стерлинг поскъпва с 0,14% до $1,2482 за паунд от $1,2467 за паунд при закриване на търговията в четвъртък.

Обменният курс на "зелените пари" спрямо японската национална валута в същото време възлиза на 127,95 йени за долар срещу 127,81 йени за долар ден по-рано.

Потребителските цени в Япония са се покачили с 2,5% през април в сравнение със същия месец година по-рано - най-високият темп от октомври 2014 г., според Министерството на вътрешните работи и съобщенията на страната.

Повишението на потребителските цени се отбелязва за осми пореден месец. През март инфлацията в Япония възлезе на 1,2%.