Ако грешките на централните банки сега водят до високи лихви и рецесия, то тогава истинският хаос се създава от правителствата. Такова заключение може да се направи от примера на сегашното положение във Великобритания, когато става въпрос за "дърпането на въже" между фискалната и монетарната политика на страната. Това пише в анализ за финансовия портал Investing.com, финансовият анализатор Дарел Деламейд.

Пълният провал на правителството на Лиз Тръс завърши с подаването на нейната оставка, и тя стана най-кратко управлявалият британски премиер (45 дни), като ще остане на поста си до избирането на нов премиер.

Приближава ли (крупна) дългова криза в света?

Приближава ли (крупна) дългова криза в света?

И проблемът не е само в обслужването на дълга

Доходността на британските 30-годишни държавни облигации, същите тези ценни книжа, на които най-много се отрази съпътстващата пенсионна криза, спадна от около 4,9% в петък миналата седмица, до 4,37% в понеделник тази седмица, след отмяната от финансовия министър на решенията за намаляване на данъци. Доходността обаче остава доста над нивото от 3,3%, на което беше преди Тръс да стане министър-председател.

Сега Великобритания обаче остава малко "на заден план", тъй като вниманието на международните инвеститори се пренасочи към Федералната резервна система (Фед) на САЩ. Но и тук нещата са "минорни", се казва в анализа.

Публикуваният миналата седмица индекс на потребителските цени за септември от 8,2%, надмина предварителните очаквания и подкопа надеждите, че Фед може да забави темпа на повишаването на основните лихви.

Инвеститори изтеглиха $83 милиарда от европейски фондове за половин година

Инвеститори изтеглиха $83 милиарда от европейски фондове за половин година

Какви са причините за оттока на инвестиции

Протоколът от заседанието на FOMC от 20-21 септември, публикуван миналата седмица след стандартното триседмично забавяне, съдържа ясни сигнали:

"Много от участниците подчертаха, че рисковете от недостатъчно активните действия за намаляване на инфлацията, вероятно надвишават рисковете от предприемането на твърде активни действия."

Така Фед се презастрахова. Изглежда, че през погледа на Централната банка на САЩ, сега дори болезнена рецесия е за предпочитане пред (бързо) нарастваща инфлация, последвана от още по-дълбок икономически спад.

И все пак, хедж фондове и други опитни инвеститори залагат на това, че Фед ще спре повишаването на основните лихви и през следващата година може да ги понижи, при намаляване на инфлацията. Тези прогнози разбира се, няма да се случат на следващото заседание на Фед в началото на ноември. А при липса на значителен спад на инфлацията, Фед може да промени курса си не по-рано от няколко месеца.

Сега почти всички очакват Фед да повиши основния лихвен процент със 75 базисни пункта за четвърти пореден път, а някои очакват дори увеличение с 1 процентен пункт (100 базисни пункта). В средата на декември основната лихва на САЩ вероятно отново ще бъде увеличена с подобна "стъпка", смята Дарел Деламейд.

Предстои ли глобална рецесия?

Предстои ли глобална рецесия?

Трите сценария на Световната банка

Говорейки за предизвикателствата пред световната икономика, бившият министър на финансите на САЩ Лари Съмърс казва: "мисля, че пожарната кола още не е напуснала станцията".

Той има предвид най-вече Световната банка и Международния валутен фонд, които работят според указанията на САЩ, но тези думи вероятно се отнасят и за Фед, а и за самото правителство на САЩ.

"Понастоящем имаме най-сложните, разнородни и преплетени проблеми през всичките 40 години, откакто следя подобни неща", казва Съмърс преди дни в изказването си по време на годишното събрание на Института за международни финанси (Institute of International Finance).

Възможно е настоящата политическа и финансова криза във Великобритания да се окаже предвестник на глобална криза.

Съмърс предупреди преди дни, че кризата във Великобритания може да предвещава глобални сътресения, отбелязвайки, че "когато наоколо се тресе, това не е задължително земетресение, но си струва да се помисли за предпазни мерки."

Идва нова "финансова нормалност" в света

Идва нова "финансова нормалност" в света

Дълговата спирала в света - трите й кръга