Бързото разрастване на нерегламентираното "копаене" на криптовалути може да доведе до смущения на енергийните пазари и отклоняване на ресурси от електрификацията на други сектори, особено в развиващите се пазари, според експерти от агенцията за кредитен рейтинг Fitch, пише ТАСС.

Ръстът на глобалното търсене на криптовалути и високодоходното "копаене" през 2021 г. създадоха екосистеми, които вече консумират приблизително 0,4-1% от световната електроенергия, отбелязва агенцията. В същото време, електроенергията представлява до 90% от разходите за "копаене" на криптовалути.

"Докато добивът на много криптовалути е напреднал (в сравнение с оригиналните настолни инсталации) и сега изисква специализирано оборудване, струващо хиляди долари, такива системи все още са сравнително бързи за инсталиране или преместване", казват анализатори.

Това показва изместването на добива от Китай, след забраната за криптовалути през 2021 г. (в страната се извършваше две трети от световния добив на биткойни през 2020 г.), към страни като Русия, Казахстан, Канада и САЩ. В същото време, на места новите инсталации предизвикаха претоварване на енергийните мрежи и прекъсвания на електроподаването, подчертава Fitch.

От своя страна, годишното търсене на електроенергия само за биткойни (чийто дял в крипто активите е около 40%) е сравнимо с потреблението на електроенергия в страни като Норвегия и Швеция, са изчислили от Кеймбриджиския център за алтернативни финанси.

В кои държави се използват най-много криптовалути?

В кои държави се използват най-много криптовалути?

Популярността им расте

По този начин, поради липсата на прозрачност, неконтролираното нарастване на търсенето на електроенергия може да наруши работата на енергийния сектор. Причината е, че липсата на прозрачност затруднява планирането на инвестиции в разширяване на мрежата и в производството на електроенергия, смятат от Fitch.

Въпреки това, сценарий на трайна експанзия на "копаенето" на криптовалути е малко вероятен, тъй като глобалните регулатори все повече се фокусират върху криптовалутите, поради потенциала им за незаконна употреба. Регулаторите следят и потенциалното въздействие на криптвалутите върху стабилността на финансовите пазари, върху енергийните пазари и произтичащите от това екологични и социални последици.