Европейските държави налагат санкции на Русия, тъй като погрешно смятат Москва за слаба от икономическа гледна точка, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten, позовавайки се на анализатори от компанията Goldmoney Holding.

"Руската икономика е в относително здраво и стабилно състояние. Данъкът върху доходите е 13%, регулациите за бизнеса не са много, дългът на публичния сектор е под 20%", отбелязва Goldmoney Holding.

Според експерта от компанията, не бива да се забравя, че Русия диверсифицира финансовите си резерви още през 2014 година. Кремъл съкрати доста обема им в долари и увеличи дяловете в евро, юани и злато.

Осем години по-късно, стойността на златото в долари нараства с 60%, в евро - със 73%. Това, смята анализаторът, показва ефективността на решенията на Централната банка на Русия.

Финансовият анализатор е убеден, че санкциите, наложени срещу Русия, могат да имат дори обратен ефект, което от своя страна може да провокира срив на системата на еврото. Що се отнася до "замразяването" на руски финансови активи, това може да има отрицателно въздействие върху европейски банки.

"Ако цените на газа и петрола продължат да растат, ЕЦБ може да се наложи да спасява европейски банки", обобщава експертът от компанията.

ЕЦБ: Войната в Украйна ще понижи европейския БВП с около 0,4%

ЕЦБ: Войната в Украйна ще понижи европейския БВП с около 0,4%

Ще има значително увеличение на инфлационните прогнози за 2022 година