Април ще бъде ужасяващ месец за петролната индустрия. След като вече загуби над 65% от стойността си от началото на годината, сринат от петролната война между Саудитска Арабия и Русия, суровият петрол може да поевтинее още повече, след като Рияд и другите страни от картела ОПЕК увеличат добива от днес, когато изтича споразумението за свиване на производството, пише CNBC.

Само преди няколко месеца цена на петрола от $20 бе немислима, а сега някои анализатори прогнозират сриване и до $10 и по-малко, тъй като мястото за съхранение на излишния петрол вече свършва, а световната икономика се бори с коронавируса и потреблението също се срина.

Но когато всичко отмине, множество анализатори смятат, че именно Саудитска Арабия, макар че разчита толкова много на приходите от петрол, ще излезе печеливша.

Кралството съзнателно си причини болка, като намали продажните цени и се закани да увеличи производството до над 12 млн. барела дневно. Стратегията на страната сега е да увеличи максимално пазарния си дял.

Приходите в момента се сриват, а бюджетният дефицит на страната може да достигне 40%. МВФ изчислява, че Рияд се нуждае от цена на петрола от $80 за барел, за да балансира приходи и разходи в хазната.

Ако страната удържи, със сигурност ще бъде сред победителите, смята Аби Ражендран, директор в Energy Intelligence. Той смята, че цените на петрола ще се възстановят през 2021 г. и в рамките на три години те отново ще достигнат $80 за барел. По думите му, пазарният дял на Рияд със сигурност ще расте, а "след година или две ще трябва да увеличат още производството, тъй като пазарът ще се нуждае от това". Прогнозата му е още, че страната ще изпревари отново САЩ по обем.

Проблемът в момента е, че пандемията може да означава, че саудитците просто няма да могат да намерят достатъчно купувачи, тъй като потребление се срива.

Международната агенция по енергитика очаква търсенето на петрол по света да се свие с невероятните 20% тази година. Вероятно, Китай ще бъде най-големият купувач, но втората най-голяма икономика няма да бъде достатъчна, за да компенсира загубените продажби от други големи пазари като Индия и Европа. Не е и гаранция, че Пекин ще продължи да купува от кралството и след април.