Само три седмици от началото на 2019 г. всеобхватното разбиране сред анализаторите, че това ще бъде годината на еврото и по-високите доходности се поставя на съмнение.

Еврото намаля срещу всяка друга валута на страните от Г-10 извън Европа, заради забавянето на растежа в еврозоната, забавянето на инфлацията и продължителните политически рискове, които разколебават инвеститорите. Доходността по бенчмарк облигациите (10-годишните) е на най-ниското ниво за последните две години, което поставя основите за "дълбоко отрцателни" лихви следващите шест месеца, според Citigroup. NatWest Markets твърдият, че скорошното понижение на доходността в Япония е предвестник за това накъде са тръгнали облигациите.

Забавянето на икономиката на Европа ще доведе до по-слаб глобален растеж

Забавянето на икономиката на Европа ще доведе до по-слаб глобален растеж

Това посочват от МВФ в последната си прогноза

Голяма част от банките прогнозираха, че еврото ще се покачи през тази година, като се възползва от по-високите германски доходности, с убеждението, че Федералният резерв ще направи пауза при увеличението на лихвения процент и Европейската централна банка ще го повиши за пръв път от 8 години.

И все пак германските фабрични поръчки и промишленото производство се сринаха много повече от прогнозите, според данните, публикувани от началото на годината, което кара анализаторите да преосмислят прогнозите си. Скептицизмът се отразява на пазарите, където инвеститорите виждат, че ЕЦБ ще избягва увеличението на лихвените проценти тази година.

Перспективата е толкова лоша, че германският инвестиционен мениджър Wirtgen Invest очаква доходността по облигациите да се превърне в отрицателна преди края на това тримесечие и глобалната рецесия през 2019 година.

"Вероятността от отрицателна доходност по облигациите в първото тримесечие е висока и дори може да се случи сравнително бързо", казва Йорг Ран, главен инвестиционен директор на Wirtgen. "Сегашните развития са притеснителни."

Инвеститорските нагласи в еврозоната са най-ниски от 4 години насам

Инвеститорските нагласи в еврозоната са най-ниски от 4 години насам

Поскъпването на еврото се отразява негативно на европейските акции

Десетгодишните доходности на облигациите бяха 0.26% в понеделник, като достигнаха 0.15% този месец, най-ниската стойност от ноември 2016 г. Първо паднаха под нулата през юни въпросната година. Доходността по десетгодишните облигации в САЩ и Япония също достигнаха най-ниските си нива от около година. Еврото поевтиня с 0,9% спрямо долара през януари, след като миналата година падна с 4,5%.

Докато ЕЦБ заяви, че ще остави лихвите на рекордно ниски нива "поне до след лятото" на тази година, текущото ценообразуване на паричния пазар предполага инвеститорите да очакват увеличение чак през второто тримесечие на 2020 година. Драги бе признал, че настоящите данни са "по-слаби от очакваното" и че "това може да доведе до по-нисък темп на растеж напред". Възможно е той да потвърди това тази седмица.

Икономиката на еврозоната се увеличи с годишен темп от 1,6% през третото тримесечие на 2018 г., което е най-бавното от 2014 г. насам, според най-новите данни. Надвисналите облаци над икономиката ще се отразят на общата валута на Европа, според Societe Generale.

"Ако американската икономика не се забавяше в момента, еврото вече щеше да се търгува за 1.10 долара", пише Кит Джукс, стратег на Societe Generale.

Драги: Еврозоната не е тръгнала към рецесия, но забавянето може да се проточи

Драги: Еврозоната не е тръгнала към рецесия, но забавянето може да се проточи

Президентът на ЕЦБ заяви, че икономиката на съюза все още се нуждае от подкрепа

Според Citigroup неотдавнашното забавяне на еврозоната предполага възможност за спад в производствения индекс до 48 пункта през следващите четири до пет месеца, под 50-те, които разделят растежа от свиването. И ако това е съпроводено със спад на инфлацията до нивата, наблюдавани през 2016 г., инвеститорите отново ще се сблъскат с доходност от нула или по-ниска стойност, според банката.

Германските облигации са сред най-широко търгуваните активи с фиксиран доход и имат репутацията на някои от най-безопасните, които могат да се купят. Ето защо те се възползваха от нарастващото напрежение в търговията между САЩ и Китай, политическата нестабилност на Италия и тиктакащия часовник, отброяващ дните до Брекзит без сделка, всичко това заедно с разочароващи икономически данни от еврозоната.

"Сега еврозоната и Япония се намират в едно и съща ситуация", разказват стратези на NatWest Андрю Робъртс и Джим Маккормик в бележка към клиентите.