Правителството на Иран одобри план за премахване на четири нули от своята валута, както и преименуването ѝ, предават световните агенции.

"Кабинетът днес одобри закон, с който се премахват четири нули от валутата, както и смяната на името ѝ на "томан", заяви правителственият говорител Али Рабией пред репортери.

Стойността на иранския риал достигна рекордно дъно миналата година, след като САЩ излезе от ядрената сделка и отново наложи санкции на ислямската държава. Преди три години 37 000 рияла купуваха един долар, но през миналата година обменният курс се срина до 180 000. Днес един щатски долар се обменя за 120 000 рияла, а официалният курс е 42 000 за $1.

Това означава, че всеки без банкова карта ще трябва да остави монетите и да носи дебели пачки пари, само за да си купи ежедневни продукти.

За да опростят трансакциите си, иранците отдавна наричат валутата си томан и премахнаха една нула - уникална система, която обърква чужденците. Томан бе името на валутата и преди 1925 г.

Международният валутен фонд прогнозира, че икономиката на Иран ще се свие с 6 процента тази година.

Какво ни очаква, ако сделката с Иран пропадне окончателно?

Какво ни очаква, ако сделката с Иран пропадне окончателно?

Военен конфликт и цена от $150 за барел са сред вероятните възможности. Засега обаче сме далеч от подобен сценарий, успокояват експерти