В последната презентация, готвена за разговор с инвеститорите си, Goldman Sachs успя да влезе в конфликт със света на криптовалутите който е основен фокус на документа, анализиращ последиците от кризата, в която се намираме, предаде CNBC.

"Криптовалутите, включително биткойн, не представляват клас активи", посочват главният икономист на банката Жан Хациус и професорът от Харвард Джейсън Фурман още в началото на презентацията. "Според нас актив, чиято оценка зависи основно от това дали някой е склонен да плати по-висока цена за нея, не е подходяща инвестиция за нашите клиенти."

Според тях, за разлика от другите класове активи, криптовалутите не генерират парични потоци сами по себе си. "Също смятаме, че, макар хедж фондовете да намират криптовалутите за привлекателни заради тяхната висока волатилност, това не е причина да ги разглеждаме като разумен инвестиционен инструмент."

Goldman Sachs: S&P може да спадне отново до 2400 пункта към август

Goldman Sachs: S&P може да спадне отново до 2400 пункта към август

Главният анализатор на акциите на банката дава шест причини за това

Авторите на презентацията не са на мнение, че криптовалутите притежават оскъдност, въпреки че това е една от ключовите им характеристики, изтъквани от ентусиастите като причина за бъдещото покачване на цената му.

Нещо повече, те сравняват бурното поскъпване на биткойн от 2017 г., когато цената на един кой почти достигна 20 хил. долара, с манията по лалетата в Нидерландия през XVII в. Други големи инвестиционни банки, сред които са JPMorgan, също направиха подобни аналогии.

Възгледите на двамата автори поляха със студена вода надеждите на криптоентусиастите, които очакваха Goldman Sachs да представи причини за инвестирането в криптовалути. След като разбраха позицията на банката обаче, те, разбираемо, не бяха очаровани.

Goldman Sachs: Пазарите ще достигнат дъното при тези шест сценария

Goldman Sachs: Пазарите ще достигнат дъното при тези шест сценария

Не е ясно колко дълбока и тежка ще е кризата засега, изтъкват от банката

"Хей, Goldman Sachs, 2014 г. тъкмо се обади и поиска да ѝ върнеш опорните точки", каза в туит съоснователят на криптоборсата Gemini Камерън Уинкълвос. "Колкото повече се замислям, толкова повече доклада на Goldman Sachs просто е фалшив", каза и брат му Тайлър.

Те може би са прави поне донякъде, защото Goldman Sachs повтори често чуваното изказване, че криптовалутите се използват за незаконни дейности и пране на пари - черта, която със сигурност е характерна и за фиатните пари.