Разширяващата се разлика в представянето на различните сектори на фондовите пазари в Европа може да бъде свита заради отслабващия щатски долар, пише Bloomberg.

Редица от най-добре представящите се групи - технологии, химикали и здравеопазване - включват компании, които продават най-вече извън региона и приходите им от зелената валута ознават по-малко евро. Инвеститорите казват, че дори след 12% поскъпване на общата валута срещу долара все още растежът може да продължи. Така се повишава и възможността изоставащи сектори, като банките, да започнат да настигат останалите.

"Компаниите в технологичния, здравния и суровинния сектори са по-уязвими към поскъпваща валута, отколкото такива като недвижимите имоти, ютилити компаниите, търговците на дребно, телекомите и банките", посочва Еманюел Кау, директор в Barclays.

През първото полугодие представянето на акциите зависеше от типа бизнес, а не от това къде се осъществяват продажбите: технологичните компании продължават да изпреварват пазара в Европа през последните две месеца, въпреки че най-голям дял от продажбите им са извън Европа.

По-силна местна валута "няма да бъде добра за износителите", казва и Робърт Грийл, главен стратег в Merck Finck. Във вторник еврото се покачи над $1,20 за първи път от над две години, а намаляващи реални лихви в САЩ може да достигне и $1,25 до края на годината.

UBS Wealth Management също очаква доларът да продължи да поевтинява под натиск от Фед и политиките на щатската администрация. Победа на демократите на вота за държавен глава също може да отслаби още повече валутата.

Европейската централна банка наблюдава внимателно ситуацията, като данните за обменния курс са включени в обсъждането относно следващи мерки.

Макар повечето компании да имат хеджиращи стратегии, за да намаляват въздействието на обменните курсове, отслабващият долар вероятно ще накара инвеститорите да преосмислят експозицията си към отделни сектори. И ефектът от това вече се усеща.

Датската H Lundbeck, която произвежда лекарства за болестите на Алцхаймер и Паркинсон и френският производител на изтребители Dassault Aviation са сред компаниите, при които продажбите в долари са значителна част от общите. Акциите им поевтиняват от края на юни. За сравнение, германският производител на мотокари Kion Group, която продава основно в Европа, и датската DSV Panalpina отчитат над 20% ръст на акциите през периода.