Някои от най-популярните мениджъри на пари се притесняват от парадокс на пазара, който тревожи всички останали: американските акции са при най-високите си нива в историята, но "светът все още се разпада".

Голям брой потенциални заплахи биха могли да доведат до край за историческото рали, заявиха топ мениждъри на хеджфондове и взаимни фондове, цитирани от финансовото издание Bloomberg. Те включват: несигурност относно отваряне на щатските училища; изборите през ноември; напрежението с Китай и ефекта на паричната политика върху инфлацията.

Докато S&P 500 нарасна с над 50% от най-ниските си нива от март, това се случва при двуцифрена безработица и федерално правителство, което се бори да овладее Covid-19. Ралито при акциите също повиши съотношението цена/печалба на индекса до 26, в сравнение със средното от 18 за последното десетилетие. Всичко това кара някои пазарни експерти да внимават да наричат това "възстановяване".

"Има огромно прекъсване между фундамента и пазарите", казва Брайън Пейн, инвестиционен служител в Учителската пенсионна система в Илинойс. "Има твърде много капитали, които гонят инвестиции, Фед наводнява пазарите и този лост не отива към реалната икономика. С наближаването на изборите нараства и загрижеността относно "синия преглед". Това може да бъде преломната точка, в която бичите настроения на хората да се превърнат в мечи.", предупреди експертът, цитиран от Bloomberg.

Хеджфондът на Крис Рокос е скромен в бичите си очаквания в краткосрочен план, но вижда нестабилност в бъдеще, тъй като пазарът подценява потенциала за по-големи движения през следващите няколко месеца.

Разбира се инвеститорите трябва да имат едно на ум, защото прогнозите за корекция на пазарите са факт от няколко месеца, през които борсовите индекси продължават и продължават нагоре до нови исторически върхове.

На 12 май по време на онлайн конференция, проведена от Икономическия клуб в Ню Йорк, Стан Дръкенмилър заяви, че съотношението за риска и възнаграждение при акциите е най-лошото, което е виждал в кариерата си. S&P 500 се покачи с 18% оттогава, а Дръкенмилър призна по-късно, че е бил "твърде предпазлив."

И макар много инвеститори да изразяват гласност в скептицизма си, техните възгледи не съвпадат напълно с поведението на професионалните мениджъри като цяло. Скоростта на възстановяването на акциите оказа сериозен натиск върху професионалните мениджъри да насочват средства към пазарите.

Затворени училища

Все пак няколко изявени мениджъри на пари алармират инвеститорите. Ако децата учат дистанционно, въздействието върху работещите родители може "да бъде толкова разрушително за пазара на труда, колкото малка до средна рецесия". Много родители ще трябва да работят при намалено работно време, или дори да напуснат своята работа, според мениджърите на Brevan Howard Asset Management.

"Инвеститорите трябва да добавят училищата към обичайното си табло за икономически рискове", казва Бреван Хауърд. "Това, което се случва с образованието, има потенциал да бъде толкова важно, колкото всеки друг показател."

След това идва и състезанието за ваксина. Възможно е една надеждна ваксина да отнеме повече време, отколкото се надяваме, или части от населението да се противопоставят на приемането й, заяви Роджър Алиага-Диас, главен икономист Vanguard Group.

Пазарът очаква ваксината да е факт до края на годината, "но производството и дистрибуцията може да дойде много по-късно, отколкото хората мислят", каза той. "Това би било отрицателна изненада."

Технологичното изригване

Силна възвръщаемост за шепа акции с мега-капитализация, включително Apple Inc., Microsoft Corp. и Amazon.com Inc., представляват огромна част от печалбите на S&P 500 тази година.

Техническите гиганти процъфтяват, тъй като потребителите под карантина разчитат повече от всякога на мобилни устройства и услуги за доставка. Apple направи история в сряда, когато пазарната й стойност премина границата от 2 трилиона долара, за първи път за американска компания.

Но търговското напрежение с Китай, антитръстовите разследвания и потенциалът за повече регулация, ако демократите се наместят на власт през ноември, биха могли да предизвикат технологични разпродажби.

Вземете например изпълнителните заповеди на президента Доналд Тръмп, насочени към китайското приложение за съобщения WeChat и платформата за социални медии TikTok.

Ударът срещу WeChat беше "най-голямата атака срещу китайска технологична компания отвъд Huawei" и може да стимулира ответни реакции на Китай срещу американски компании като Apple или Tesla Inc., се казва в писмо до инвеститорите на Graticule Asset Management.

"Съществува дългосрочен риск, че ще видим разрив при световната технологична индустрия", казва Ръс Коестерич, ръководител на звеното за глобално разпределение на BlackRock Inc. "Всяка промяна в регулаторния режим със сигурност може да засегне технологичните компании."

Инфлационни страхове

Инфлационните страхове нарастват на фона на безпрецедентен стимули от Федералния резерв, дори когато политиците смятат дефлацията за по-голяма заплаха от пандемията, според протокола от заседанието на Федералния комитет за отворен паричен пазар през юли.

Greenlight Capital на Дейвид Айнхорн вече залага на начините да извлече полза от повишаващата се инфлация чрез установяване на "нова, голяма макро позиция" при 2-, 5- и 10-годишни инфлационни суапове, заяви хеджфонда в неотдавнашно писмо до инвеститорите.

Според Кати Камински, главен изследователски стратег в AlphaSimplex Group, пазарът не е напълно ценообразувал потенциалните ефекти на инфлационна среда.

"Инфлацията е нещо, с което не сме свикнали", каза Камински в интервю. "Повечето хора са малко ориентирани по въпроса, но това са дългосрочни шокове."

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи