Най-голямата икономика в света е изправена пред най-голямата бомба със закъснител в историята си, според нов анализ на сайта theimportantnews.com. В момента само листнатите на борсите в САЩ компании имат дългове, възлизащи на 47% от брутния вътрешен продукт на страната, което е по-висока стойност дори и от тази, наблюдавана през 2008 г.

За това до голяма степен допринасят политиките на Федералния резерв, който задържа основните лихвени проценти изключително ниски през последните десет години докато продължи да инжектира новонапечатани пари в икономиката. И докато изчисленията на централната банка не отчитат повишаване на индекса на потребителските цени - измерителя, който се използва за регистриране на инфлацията, - сред причините за това е фактът, че новите долари достигат до Wall Street, където се използват за търговия с ценни книги, които не попадат под радара на индекса на потребителските цени.

Светът се приближава към нова катастрофа: пълното финансиране на дълговете от централните банки

Светът се приближава към нова катастрофа: пълното финансиране на дълговете от централните банки

Това ще доведе до още по-нисък икономически растеж и производителност, но покачване на задлъжнялостта, смята Даниел Лакайе

Но вече дори и финансовите институции в страната, включително самият Федерален резерв, забелязват, че задлъжнялостта на частния сектор е неустойчива. "През последните седмици Фед, Международният валутен фонд и големите институционални инвеститори като BlackRock и American Funds започнаха да бият алармата за продължаващия растеж на корпоративните облигации", посочват от theimportantnews.com.

И това не е учудващо. Задълженията на публичните компании в САЩ бележат покачване от впечатляващите 52% спрямо равнищата си от 2008 г., като техният растеж не спира дори и днес. В момента според по-умерените данни размерът на задълженията на листнатите компании е 10 трлн. долара, но всъщност той може да е много по-висок.

Дългът на американците надхвърли размера на втората най-голяма икономика

Дългът на американците надхвърли размера на втората най-голяма икономика

Добрата новина е, че съотношението между заемите и доходите намалява

"Общият корпоративен дълг е значително по-голям", писа скоро Майра Родригес Валадарез за Forbes. "Ако към него се добавят и задълженията на малките и средни компании, семейните бизнеси и предприятията, които не са листнати на фондовите борси, към тази сума се добавят още 5,5 трлн. долара. С други думи, общите задължения на американските компании са 15,5 трлн. долара или 74% от брутния национален продукт."

"Стоим върху неексплоадирала бомба и наистина не знаем какво може да задейства взрива", каза дълговият специалист от Institute of International Finance Емре Тифтик. Той не е единственият, който е на това мнение, а всъщност не е необходимо някой да е финансов анализатор, за да види, че частният сектор се задъхва да обслужва задълженията си.

Глобалният дълг ще стигне $255 трилиона през 2019-а. Кои държави са най-задлъжнели?

Глобалният дълг ще стигне $255 трилиона през 2019-а. Кои държави са най-задлъжнели?

За шест месеца той се е увеличил със сума, по-голяма от БВП на Япония

А когато настъпи следващата рецесия, огромното количество задължения на частния сектор в САЩ ще доведе до значително по-сериозни финансови проблеми от тези през 2008 г. "Той ще усили всичко", коментира финансовият професор от Wharton School към Университета на Пенсилвания. "Дълговете ще доведат до това всичко да се случи по-бързо, по-мащабно и по-тежко. Рецесията просто ще е значително по-дълбока."

Този феномен не се наблюдава единствено сред частния сектор. Домакинствата в САЩ имат задължения на стойност 14 трлн. долара, а правителственият дълг надвишава 23 трлн. долара. Той нарасна с 1,3 трлн. долара само от последния Ден на благотворителността, според данни на Хазната, което е най-голямото покачване за последните девет години. Предишният рекорд е през 2010 г., когато между двата празника той се покачи с 1,7 трлн. долара.

Как да се измъкнем от натрупания дълг по света? С още дълг

Как да се измъкнем от натрупания дълг по света? С още дълг

Все по-силно се чуват гласове, че централните банки вече нямат муниции, а единственият изход е фискалният дефицит

Глобалният дълг в момента възлиза на 250 трлн. долара, което е три пъти повече от икономическото производство. Разделен на броя на населението по света, всеки мъж, жена, дете и старец дължи 32,5 хил. долара. "Ако имате домакинство от четирима души, вашият дълг е 130 хил. долара", посочват от theimportantnews.com. "Готови ли сте да го платите?"