През януари кредитите в Китай са достигнали най-високата си стойност в историята от 3,58 трлн. юана или около 540 млрд. долара, предаде Zero Hedge, с което беше подобрен рекорда от януари 2020 г. от 3,3 трлн. юана.

"През миналата година само гигантските кредитни инжекции спряха пълния икономически срив в резултат от коронавируса", посочват от медията. "Изглежда сякаш Китай се поддържа жив единствено чрез още по-голямо кредитиране."

Това е ръст от почти 13% на годишна основа, с което се запазва темпът, постигнат през декември миналата година, но реалното кредитиране надвишава леко и прогнозите на анализаторите, които предполагаха, че неговият размер ще е в рамките на 3,5 трлн. юана.

Изглежда, че в немалка степен отпускането на заеми се поддържа чрез печатане на пари, тъй като паричният агрегат М2, включващ както банкнотите в обращение, така и краткосрочните депозити, нараства с 9,4% през януари в сравнение със същия месец на миналата година. През декември 2020 г. неговият растеж беше още по-висок на годишна основа - 10,1%.

Това е в унисон с целите на Народната банка на Китай, която в края на миналата година посочи в доклад, че ще се въздържа от рязко свиване на паричното предлагане и нарастването на кредитирането, за да не застраши възстановяването.

Според анализаторите от Goldman Sachs причината за нарастването на кредитирането е подобряването на бизнес конюнктурата в страната, което се вижда от растежа на индекса на мениджърските поръчки, както и на подпомагането на бизнеса от страна на правителството.

От Zero Hedge обаче дават алтернативно обяснение. "Лихвата по междубанковите кредити в Китай се изстреля през януари, тъй като имаше страхове, че Народната банка на Китай може да затегне паричната политика. Е, в крайна сметка Пекин искаше да успокои нервите и да демонстрира, че макар лихвата да не се понижава, те могат да инжектират трилиони в икономиката, ако е необходимо."