Тази сутрин цената за долар падна малко под 60 рубли за първи път от 2018 година. Еврото се търгува малко под 62 рубли, сочат данните на Московската фондова борса.

Пред РИА Новости финансистът и професор по икономика Евгений Коган обясни, защо рублата продължава да поскъпва. Според него, това се дължи основно на превишението на приходите на Русия от износ над вноса.

"Мисля, че причините са същите като тези, когато рублата се "засили" до 80, до 70 и т. н. рубли за долар. Причината е проста - Русия има огромно превишение на износа над вноса, което се измерва с около 1 милиард долара на търговски ден.

Вносът значително се е свил, вносителите не могат търговски да купуват чуждестранна валута, не могат да планират дейността си, а парите от износа пристигат, колосален паричен поток", коментира Коган.

Bloomberg: Рублата е най-добрата валута на годината

Bloomberg: Рублата е най-добрата валута на годината

За това допринесе въведеният капиталов контрол

По думите му, въпросът за балансиране на ситуацията е в ръцете на Централната банка. "Мисля, че е необходимо да се премахнат редица административни бариери, и то скоро.

По-конкретно, Елвира Набиулина (управител на Централната банка) каза, че се планира да се намали процентът на задължителната продажба на получените приходи в чуждестранна валута от 80% на 50%. Мисля, че това намаление може да стигне 40%, дори 30%", смята финансистът.

Според него, вероятно е възможно да се намалят и някои ограничения за гражданите, така че те да могат по-свободно да купуват чуждестранна валута. "Може би това ще повлияе положително на финансовия баланс и ще видим рублата на по-удобни стойности за икономиката и износителите - 75-80 рубли за долар", отбелязва Евгений Коган.

Какъв курс на рублата би "продънил" руския бюджет

Какъв курс на рублата би "продънил" руския бюджет

Малко вероятно е курсът да стигне 60 рубли за долар