В демонстрация на ненаситния апетит за всичко, което има положителна доходност, разходите на гръцкото правителство по заемане на средства се понижиха до най-ниските си нива от над десетилетие насам - под 1%, пише Infostock.bg.

Инвеститорите твърдят, че драматичният обрат на Гърция в очите на инвеститорите на облигации показва как отрицателните доходи в еврозоната и на другите развити пазари принуждават мениджърите на фондове да се насочват към най-рисковите кътчета на пазарите на дългови капитали, независимо дали става дума за развиващите се пазари или "боклучави" облигации, емитирани от задлъжнели корпорации.

Доходността на 10-годишната гръцка държавна облигация се понижи с 5 базисни пункта до 0.982% в сряда, показват данните на Tradeweb. Цените на облигациите се движат обратно на доходността.

Това отразява "обърнатия свят и епичния балон при облигациите, който е налице", казва в бележка Питър Буквар, главен инвестиционен директор на Консултативната група Bleakley.

Страната успя да вземе заеми при лихви по-ниски от правителството на САЩ, въпреки че гръцката икономика е в много по-слабо състояние. Гръцкият държавен дълг все още е около 180% от годишния БВП на страната.

Само преди няколко години Гърция не плати част от дълга си и застана в епицентъра на дълговата криза в еврозоната. Това принуди Международния валутен фонд и други държави от еврозоната да започнат най-голямото спасяване в историята, като заеха на Гърция над 290 милиарда евро между 2010 г. и 2018 г.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Гърция може да не е истинско отражение на цената на заемите, тъй като нейната агенция за управление на публичния дълг започна да увеличава новата емисия едва след края на спасителната си програма през 2018 г. В замяна на облекчаване на дълга, Атина се съгласи да достигне бюджетен излишък от 3.5% от брутния си вътрешен продукт до 2022 г.

Лихвите по облигациите на Гърция и така наречените "периферни страни от еврозоната", които споделят общата валута еврото, но се разглеждат като изоставащи в икономическия блок, постоянно намаляват през последните няколко години. Месечните покупки на облигации на Европейската централна банка, заедно с търсенето на инвеститорите за активи с фиксиран доход, носещи положителна доходност, помогнаха за повишаване на стойностите на облигациите, емитирани от периферни страни, включително Испания, Португалия и Италия.

Доходността на италианската 10-годишна държавна облигация достигна 0.93%, а испанската 10-годишна ставка е при 0.26% по последни данни.

"Не мога да кажа, че Гърция е главно лице на плаката за надценени пазари на облигации, но със сигурност е на същата страница", заяви в интервю Джак Макинтайър, управител на портфейл в BrandyWine Global.

Стабилизирането на икономиката на Гърция след кризата в еврозоната също помогна в подкрепа на купуването на правителствените дългови кинжа. Прогнозата е тя да отбележи ръст на икономиката от около 2%, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Коефициентът на безработица в Гърция е 16.5% през ноември 2019 г., което съответства на нивата за последно през 2011 г.

"Гърция е направила някои добри неща, фундаментът се е подобрил. Притежавахме облигациите на страната и излязохме твърде рано. Нямахме представа, че ще видим подобен ръст на гръцките облигации.", каза Макинтайър.

Инвеститорите казват, че има възможност гръцките лихви да се понижат още повече, ако нейният суверенен кредитен рейтинг бъде повишен до инвестиционен клас, което го прави допустим за покупка от ЕЦБ. В момента нейните облигации се оценяват като "боклуци" от големите агенции за кредитен рейтинг.

S&P Global Ratings ще направи преглед на Гърция през април, а оценката на Moody ще се проведе през май. Fitch повиши рейтинга на страната с едно ниво до BB през януари.

Global X MSCI Green борсово търгувания фонд, който проследява производителността на акциите, изброени в борсите в Гърция, намаля с 8.6% през тази година. Но в по-широк период от 12 месеца, ETF-ът натрупа печалба от близо 32%.