Златото поскъпва в началото на седмицата заради растящото напрежение между Съединените американски щати и Китай, както и заради притесненията покрай коронавируса, а американският долар продължава да поевтинява.

Ценният метал достигна нов рекорд, като спот цената във вторник бе $1 974,70 за тройунция, а фючърсите докоснаха $2 000. В същото време доларът поевтинява срещу кошница от международни валути до най-ниското си ниов от две години насам.

Милиардерът Рей Далио предупреди, че конфликтът между САЩ и Китай може да прерасне във "война на капитали", което ще натежи още повече на зелената валута.

"Има търговска война, има технологична война, има геополитическа война и може да има война на капитали - това е реалността", каза той. "Ако със закон кажеш не инвестирайте в Китай или дори задържиш плащанията по облигациите, които САЩ дължи на Китай - тези неща са възможни и ще имат огромен ефект върху стойността на долара, тъй като инвеститорите не са свикнали подобни неща да бъдат диктувани от правителството".

През последните месеци доларът поевтинява. Индексът ICE US Dollar, който мери валутата срещу кошница от шест други, достигна 22-месечно дъно на 24 юли и падна отново и в понеделник. На 22 март индексът достигна над 3-годишен връх.

Далио предупреди, че САЩ са най-големият си враг и е притеснен за долара. "Не може да продължаваш да отчиташ дефицити, да продаваш дълг или да печаташ пари, вместо да си по-продуктивен", смята той.

Рей Далио: От кризата ще произтече нов световен ред с Китай начело

Рей Далио: От кризата ще произтече нов световен ред с Китай начело

Историята показва, че всички империи се издигат и залязват със своите дългове и валути, казва той