Международният валутен фонд няма да отпише дълга на Аржентина, както по-рано предложи вицепрезидентът на страната Кристина Фернандес де Кирхнер, призовавайки заемодателя да поеме всички загуби, съобщава Bloomberg .

Както каза ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева в интервю за Bloomberg Television в Дубай, правната концепция на фонда е, че МВФ не може да предприеме мерки, които биха били възможни за други без такава голяма глобална отговорност.

След валутните ограничения аржентинците продължават да купуват долари, но на черно

След валутните ограничения аржентинците продължават да купуват долари, но на черно

Какво е да си нелегален дилър на валута в страна с 50% инфлация?

Техническата мисия на МВФ е в Буенос Айрес до 19 февруари, за да се срещне с аржентински официални лица и да оцени приемливостта на дълга на страната. Преговорите с Фонда, на който Аржентина дължи 44 милиарда долара, ще бъдат ключът към повече разговори и споразумения с държателите на облигации, така че страната да избегне фалита.

Говеждото става недостъпно в страната с най-страстните любители на месото в света

Говеждото става недостъпно в страната с най-страстните любители на месото в света

Консумацията на говеждо в страната е спаднала до най-ниското си ниво от един век насам

"Разбираме необходимостта внимателно да разгледаме тежестта на дълговото бреме, но това е работата на правителството, а не на МВФ", каза Георгиева, когато тя беше попитана за дълбокото преструктуриране на дълга, представено от министъра на икономиката Мартин Гусман.

По думите на Георгиева е необходимо повече време за получаване на данни за приемливото ниво на задлъжнялостта на страната. Според нея МВФ продължава да подкрепя правителството на Алберто Фернандес в неговите усилия за възобновяване на икономическия растеж.

Аржентинците останаха без долари

Аржентинците останаха без долари

Разрешава се закупуването от физически лица до $200 на месец

Представители на Министерството на промишленото развитие се срещнаха с мисията, като срещата имаше "предимно информативен характер", каза по-рано министър Матиас Кулфас.

Чиновниците от МВФ поискаха подробности относно така наречения социален пакт, активно защитаван от правителството, за ограничаване на инфлацията, което включва замразяване на цените на храните и комуналните услуги.

Икономиката на секса: кризата в Аржентина доведе до срив на продажбите на презервативите

Икономиката на секса: кризата в Аржентина доведе до срив на продажбите на презервативите

Инфлацията в страната достигна 50%, което прави достъпът до много базисни стоки изключително затруднен

Според министъра аржентинската страна обясни, че има много причини за инфлацията в страната, обаче не трябва да се съсредоточават върху борбата с инфлацията само върху паричната политика, тъй като това ще доведе до грешки.

Според него аржентинските власти могат да контролират инфлацията "с помощта на последователен макро, фискален и монетарен план".