Ако попитате минувач в Аржентина къде може да намерите малки дръвчета за вашата градина или коледно дръвче ("arbolitos"), хората може и да не ви разберат правилно. В буквален превод думата означава точно това - малко дръвче. Тя обаче има и друго значение, което е доста актуално през последните месеци в страната - така се наричат незаконните дилъри на валута, които се възползват от капиталния контрол на Аржентина и печелят от процъфтяващата търговия на щатски долари на черно.

47-годишният Мартин е един от дилърите на валута, пише Reuters. Той прекарва дните си между минувачите с викове "cambio", което буквално означава "change", предлагайки на хората долари извън официалните банкови канали, които в момента са ограничили купуването на американската валута до 200 долара месечно.

Бизнесът на черно с валута стана популярен, след като през септември миналата година Аржентина въведе валутен контрол, за да спре спада на доларовите резерви и да стабилизира песото на фона на икономическия спад и дълговата криза в страната.

Аржентина налага валутен контрол в защита на икономиката

Аржентина налага валутен контрол в защита на икономиката

Ограничава се купуването на чуждестранна валута

Цикличността на икономиката на страната накара гражданите да прехвърлят спестяванията си в долари заради изключително високите нива на инфлация и отслабващото песо.

Сега според много анализатори увеличаването на нелегалната търговия с долари може да доведе до допълнително подхранване на инфлацията, която вече е над 50%. Междувременно песото загуби близо 70% от стойността си спрямо долара само за последните две години.

По думите на Мартин целият този бизнес тепърва ще се разраства все повече и повече. Той работи като валутен дилър на улицата от 10 месеца и припечелва по около 500 песо дневно, приблизително около 8 - 10 долара. Мартин, както и неговите колеги, не споделят имената си със служителите на агенцията, понеже бизнесът им е технически незаконен.

Сега аржентинската валута се поддържа изкуствено стабилна от валутния контрол на капитала, който беше въведен след срив на пазара, който пък увеличи дълга на страната. Новото правителство, което пое управлението през декември, се състезава да преструктурира около 100 милиарда долара плащания по дълга.

Според икономиста от университета в Буенос Айрес Ариел Коренберг най-голямата опасност за хората идва от курса на песото спрямо долара на черно. Логично е хората да търсят по-висок курс, за да могат да закупят повече долари, но това рискува да подхрани инфлацията. "Този ​​черен пазарен долар може да има бърз ефект на "нокаут" върху цената на всички стоки и услуги", коментира той.

Дилърът Мартин в същото време обяснява, че броят на неговите колеги и на нелегалните транзакции се увеличава, за да отговори на търсенето, което днес е с около 20% по-високо в сравнение с миналата година. Това облагодетелства Мартин, който при сегашните условия печели с 10% повече. Клиентелата му включвала както аржентинци, така и туристи.

Аржентина внася по десетки милиони долара с почти всеки полет към страната

Аржентина внася по десетки милиони долара с почти всеки полет към страната

Дори с редовните пътнически полети от Великобритания и САЩ

Нелегалните дилъри в момента получават от 0,5% до 2% комисионна. Те отвеждат клиентите си на така наречените "неформални парични таблици", където извършват транзакциите. Чувствителността обче кара търговците да се придържат към нормален курс.

По данни на търговци на черно в момента 70% повече хора купуват долари заради ограничението на правителството.

Всъщност заради високата безработица и лошите икономически условия като цяло, нелегалните валутни дилъри също са принудени да вършат тази работа, макар и за много ниска печалба. "Печеля на комисионна, това са практически центове. Но в условията на безработица това е единственото, което остава", казва друг търговец, който до скоро е работил във фабрика за кожени дрехи и който е нямал друга алтернатива, след като останал без работа.

Аржентинците останаха без долари

Аржентинците останаха без долари

Разрешава се закупуването от физически лица до $200 на месец