Оксфордският университет, най-старият в англоезичния свят, планира да продаде първата си емисия облигации - само дни след като получи кредитен рейтинг ААА.

Учебното заведение е наела американската инвестиционна банка J.P. Morgan и цели да набере поне 250 милиона паунда (331.83 милиона долара) с облигации с матуритет 100 години, предава Reuters.

Отделните колежи на Оксфорд и преди са продавали дълг, но това ще е първият път, в който университетът като цяло ще го направи.

Във вторник Moody"s постави рейтинг ААА преди очакваната сделка. С такава оценка са Cambridge, както и Harvard и Stanford.

Ако продажбата мине по-план, тя ще е най-дългосрочната от своя вид и ще стане поредното издаване на дълг от английски университети в последните години, след като правителственото финансиране рязко намаля.

Някои от тях предупредиха също така, че излизането на Великобритания от ЕС ще навреди на финансите им и те няма да имат достъп до изгодните изследователски проекти в Европа. Затруднено ще бъде намирането и на квалифицирани кадри.