В хода на валутната търговия в четвъртък щатският долар умерено се засилва спрямо еврото и йената и по-значително поскъпва спрямо британския паунд.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,15% по време на днешната сесия. По-широкият индекс WSJ Dollar се покачи с 0,1%.

Британската лира отново поевтинява спрямо долара на фона на несигурността относно условията за излизане на Обединеното кралство от ЕС и рисковете около търговска сделка за Brexit, сочат данните от търговията.

В четвъртък сутринта фунтът стерлинг падна с 0,35% спрямо долара до $1,33232 за паунд от предишното затваряне при $1,3669 за паунд.

Курсът на общата валута по отношение на американската намаля до 1,1846 долара за евро в сравнение с 1,1852 долара за евро в края на търговията в сряда.

Днес за един долар на пазара дават 103,8 йени спрямо 103,83 йени при вчерашното затваряне на валутната търговия.

Ситуацията около търговското споразумения между Великобритания и ЕС натиска надолу курса на британската валута. По-рано вестник "Таймс" съобщи, цитирайки висш дипломат от Брюксел, че лидерите на ЕС ще поискат в четвъртък Европейската комисия да публикува плановете си в случай на провал на преговорите с Обединеното кралство за търговско споразумение след Брекзит.

Преговорите между Лондон и Брюксел относно разпоредбите на търговското споразумение след Брекзит са в застой от няколко месеца. Основните разногласия между страните са породени от режима на риболов. Крайният срок за договаряне на търговско споразумение вече е изтекъл. След споразумение и за да влезе в сила от януари 2021 г. документът трябва да бъде ратифициран, следователно преговарящите имат все по-малко време за намиране на компромиси.

"На този етап има много малък набор от възможности: търговско споразумение с възможни риболовни отстъпки и държавна помощ срещу риск от липса на сделка", каза стратегът на Axi Стивън Инес, цитиран от Ройтерс.

Данните за продължаващото нарастване на пандемията от К-19 и новите ограничителни мерки в САЩ помагат да се върне търсенето на долара като сигурно убежище, смята Джини Пан, ръководител на валутната стратегия в IG.