Не е тайна, че американските акции правят на пух и прах европейските през последните години. Между 2010 г. и края на 2020 г. индексът Euro Stoxx 600 се покачи с по-малко от 60%, изоставайки сериозно от ръста на широкия щатски индекс S&P 500 от 237%. Дори и с включване на дивидентите, европейският бенчмарк донесе обща възвращаемост от само 130%, в сравнение с над 300% за американският си конкурент.

Тази година обаче картината е различна. Европейските индекси се превърнаха от изоставащи в лидери.

След десетилетие на слабо представяне европейските акции определят темпото тази година. Euro Stoxx 600 се е повишил с 41.75% на годишна база от началото на годината, докато S&P 500 е нараснал с 32.96%, според данните на Bloomberg. За сравнение средната годишна възвращаемост на двата индекса за периода 2010-2020 година е била 7.86% за европейския и 13.86% за американския бенчмарк.

Перспективата за по-бърза инфлация намали очарованието на технологичните акции, които бяха основната движеща сила зад огромните печалби на американския пазар. Също така има подновен инвеститорски интерес към така наречените стойностни акции, които са по-разпространени в европейския индекс, след няколко години на изпреварващо представяне на акциите, ориентирани към ръст, спечелили по-голямата част от вниманието.

Но има и вътрешни икономически причини, поради които европейските акции се радват на ренесанс.

В средата на юни Европейският съюз продаде облигации в размер на 20 милиарда евро, за да стартира усилията за набиране на средства за финансиране на 750-милиардната програма за възстановяване от пандемия на блока. Това повиши очакванията за по-силен, по-бърз икономически скок, отколкото се очакваше преди. ЕЦБ по-рано този месец повиши прогнозите си за растеж за тази година и за 2022 г., като увеличи всяка с по 0.6 процентни пункта. Инфлацията се очаква да се забави до 1.5% през следващата година и 1.4% през 2023 г.

По-ярка перспектива

След катастрофално бавен старт, ЕС забърза и ваксинацията, което позволява на повече страни от блока да отслабят ограниченията. Потребителското доверие, което рязко спадна, когато пандемията се засили миналата година, бързо се възстанови.

Инвеститорите вече обръщат внимание на добрите данни идващи от Стария континент. Проучване на Bank of America Corp., провеждано сред глобални мениджъри на фондове с активи от над 592 млрд. долара, установи, че 35% залагат на европейски акции и това е най-високата експозиция към региона от 2018 г. Проучването показва баланс от само 6% в полза на американските акции.

В Европа може да има още печалби

От 20-те отраслови групи в индекса Stoxx 600, банките водят ръста тази година. Наскоро стана ясно, че ЕЦБ ще удължи програмата за облекчаване на капитала за финансови дружества, която трябваше да изтече на 27 юни, за допълнителни девет месеца. С регулаторно ограничение на дивидентите, което ще бъде премахнато в края на третото тримесечие, банките изглежда ще продължат да превъзхождат целия пазар, според пазарни наблюдатели.

Освен това, дори след печалбите през тази година, европейските акции все още изглеждат по-евтини от тези в САЩ, в зависимост от това къде се търгуват във връзка с очакваните си печалби. Съотношението цена-печалба за американските компании е 21.2 (изразено чрез индекса S&P 500), докато за най-големите европейски компании е 17.12. Това сочи, че европейските индекси все още са относително "евтини", съпоставени със своите щатски конкуренти.

В заключение, ако настоящият дебат за това дали увеличението на потребителските цени в САЩ е преходно или по-трайно, се установява от страна на по-бързата инфлация, европейските акции могат да предложат убежище за инвеститорите, търсещи по-благоприятен икономически фон.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.