Тайната на успеха в дългосрочното инвестиране? Купувай акции на силно поевтинели компании, от циклични сектори (които са в края на труден цикъл), гледай тези компании да нямат особено опции да фалират, поне не и видими (да имат положителни парични потоци, да не са задлъжнели, или кешът им да покрива задълженията, особено в среда на повишаващи се лихви) и тази компания да проявава признаци, че е намерила дъното.

Да, трудно се купуват акции на компании, които са загубили да кажем половината от стойността си през последната година и още по-трудно е за инвеститорите да не екстраполират тази загуба и през следващата година. Последното обаче, не е толкова лошо, защото ще ги направи предпазливи, да не инвестират в подобни компании повече, отколкото могат да си позволят да изгубят. Защото, както едно старо правило на Уолстрийт гласи - "не се опитвайте да хванете падащ нож".

Но... Инвестициите в подобен род компании, е почти единственото средство за реаризиране на дългосрочна доходност над пазарната! Или за търсене на така наречените - асиметрични инвестиции. Това са инвестиции със сравнително по-малък потенциал за загуба (да се приема до 100% - пълна загуба на капитала) и многократно по-голям потенциал за ръст (да се чете като два, три, четири и повече пъти поскъпване).

Важното е, когато инвестирате в такива компании да направите две неща. Първо да инвестирате само малка част от капитала си, която е добре да отпишете наполовина, или напълно (примерно инвестирате 10%-20% от капитала си, като приемете, че можете да отпишете между 50 и 100% от инвестицията си, тоест между 5 и 10% от капитала си, при тези условия). Второ - да изграждате позицията си на части и във времето, за да се гарантира, че няма да уцелите най-лошия момент за инвестиране, както и да се види с времето, че позицията трайно е променила посоката си и дъното вече е преминато.

Петте най-поевтинели американски дивидентни акции

Петте най-поевтинели американски дивидентни акции

Дивидентите представляват повече от половината от възвръщаемостта на пазара в периоди на висока инфлация

Всъщност в този ред на мисли веднага давам прословутия цитат на гениалния инвеститор Стенли Дръкенмилър, който определя като своя съвет номер едно към новите инвеститори:

"Научих това през 70-те години от моя ментор [Сперос] Дрелес. Бях химически анализатор. Кога трябва да купувате химически компании? Традиционният съвет на Уолстрийт е, когато печалбите са големи. Е, не искате да ги купите, когато печалбите са големи, защото какво правят, когато печалбите им са големи? Те излизат и разширяват капацитета. Три или четири години по-късно има вашия капацитет и те губят пари. Ами когато губят пари? Е, тогава те са спрели изграждането на капацитет. Така че три или четири години по-късно капацитетът ще се е свил и техните маржове на печалба ще се повишат. Така че винаги трябва да си представяте такъв света, каквото ще бъде след 18 до 24 месеца, а не сега. Ако го купите сега, вие приемате всяка една мода всеки един момент. Докато ако представите бъдещето, вие се опитвате да представите как това може да се отрази по различен начин в цените на ценната книга."

И как ще изглежда светът след 18 до 24 месеца? Всичко се свежда, поне по отношение на представянето на акциите, до отговор на въпроса колко високи ще са лихвите и за колко дълго?

Е... Може да се каже, че сега светът си представя високи лихвите и то за дълго. И това води до понижение в нивата на основните индекси. А тези очаквания си личат от нивата на лихвите по 10-годишните американски облигации.

С течение на времето обаче, тези очаквания ще са понижават и в един момент, борсата ще започне да залага, отново по-рано, да кажем с шест до дванадесет месеца, че лихвите ще бъдат понижени. Тоест, ако първото понижение на лихвите реално се случи през есента на следващата година (най-късно), то пазарът може да започне да залага за намаляване на лихвите през първото тримесечие на следващата година. А ако видим лека рецесия в началото на следващата година, това на практика може и да е повратната точка, в която всичко най-лошо вече ще е заложено и следващите очаквания, които ще започнат да се залагат са за - понижение на лихвите от страна на Фед. И това може да доведе до странната ситуация пазарите да започнат да растат и то сериозно, именно след началото на кризата, особено ако са паднали достатъчно преди това.

Някои от най-лошите инвестиции на 2023 година

Някои от най-лошите инвестиции на 2023 година

От криптовалути до природен газ

А какво означава достатъчно? Достатъчно е спад на S&P 500 между 20 и 25% без симптоми на рецесия, както се случи през 2022-ра година и видяхме силното му повишение през настоящата година. А дъното от миналата година, на практика може да е добра отправна точка за опит за тест и последващ ръст, при неуспешен пробив на това дъно.

Но да се върнем на нашата теза за асиметрични инвестиции. Веднага давам един пример за такава, към която инвеститорите все още трябва да подхождат внимателно и от гледната точка да не се опитват да хващат "падащ нож". Защото тя е един от трите най-поевтиняващи компоненти на индекса S&P 500. Но в този ред на мисли, може и да е изчерпала до известна степен предварително своя низходящ потенциал, дори и при по-нататъшно понижение на борсовите индекси.

Става въпрос за компанията SolarEdge Technologies, като веднага правя уговорката, че това в никакъв случай не бива да се приема, като инвестиционен съвет. По-скоро компанията е типичен пример за лош бизнес цикъл. Акциите на компанията загубиха близо 30% от стойността си само за ден (на 20-ти октомври), когато намалиха прогнозите си за годишни приходи и печалба. Компанията е една от водещите компании при производството на соларни покривни панели, определено сегмент, който изпитва своите специфични проблеми в момента, отново до голяма степен заради повишаванета на лихвите от страна на Фед. Но това е сектор със сериозни перспективи за ръст в бъдеще, предвид на факта, че "зелената енергия" си остава правителствен приоритет по целия свят.

Тези две акции носят стабилна възвръщаемост според топ анализатори от Goldman Sachs

Тези две акции носят стабилна възвръщаемост според топ анализатори от Goldman Sachs

Те отговарят на правилото на 10-те процента за успех в инвестирането

Но какво стана?

Сривът в акциите на компанията стана, след като бяха намалени прогнозите за тази година до 3.2 милиарда долара, от 3.8 милиарда долара преди това. Прогнозираната печалба бе намалена до 5 долара на акция, спрямо 6.73 долара на акция преди това. Но дори и прогнозите да не са твърде консервативни печалба от 5 долара на акция за тази година (печалба, а не загуба), при временна липса на ръст за годината, би се превела като съотношение цена-печалба от 16, на база на текущата цена на акциите от 82 долара за брой.

Инвеститорите трябва даимат предвид, че в момента книжата на компанията се търгуват близо до най-ниското си ниво за годината от 72 долара и всяко ново доближаване до него, може и да е добра отправна точка за начало на заемане на позиция. При 70 долара, съотношението цена-печалба за компанията би било 14. Това далеч под средното за индекса S&P 500 от над 25.

Добре е да се има предвид още нещо. Акциите на компанията са изключително волатилни и са един от трите най-поевтиняващи компонента на широкия щатски индекс, със спада си от близо 60% от началото на годината, при ръст за индекса от 11.2%. Тоест инвеститорите е добре да алокират само малка част от капитала си към тази позиция, за да не реализират големи по размер загуби.

Ще кажете - какво може да очакваме при алокация на едва 10% от капитала си, който би следвало да сме готови да отпишем поне наполовина (едва ли на 100%, защото няма признаци, все още, че компанията ще фалира)? Какво ще кажете за 10 или дори 20% доходност за целия си портфейл за следващите една две години? А защо не и повече. Това би се случило при двукратно, или трикратно поскъпване на акциите. Тази доходност съпоставена с потенциал за спад от 5% за целия портфейл (при ново поевтиняване на акциите наполовина), това би означавало съотношение доходност-рист от сделката от поне 2, което е и минимума препоръчван от водещи трейдъри за заемане на позиция.

Защо компанията не изглежда, че ще фалира? На този етап тя разполага с кеш от 1.05 милиарда долара и задлъжнялост в размер на 735 милиона долара. Или разполагаемите средства й стигат да покрие задълженията си. От друга страна оперативния й паричен поток за последните 12 месеца е бил положителен в размер на 36 милиона долара. Казано по друг начин, все още няма мигащи "червени лампи" за крайно влошаване на финансовата ситуация. Разбира се, инвеститорите трябва да останат бдителни за това.

На скептиците (че акциите могат да поскъпнат до подобни кратни) само ще кажа, че не много отдавна - по-точно през юли на тази година, акциите на компанията се търгуваха при нива от 240 долара. Разбира се, оттогава е налице сериозно влошаване на бизнес-ситуацията, но това определено до голяма степен, наей-вероятно е вече отразено в цената, която е надолу с над 60%.

Леко подобрение на фундамента или по-добри от очакваните резултати (може би крайно занижени в момента), може да изиграят ролята на катализатор, който да доведе до силен ръст в акциите на компанията. Разбира се, инвеститорите биха се радвали и на по-нататъшен спад в цената, което ще им даде възможност да попълват останалата част от позицията (която е добре да изграждат на части и през определен период от време) на по-ниска цена.

Но за истинското поскъпване на акциите на компанията, ще са необходими трайни признаци за промяна на фундамента и възстановяване на ръста, както на приходите, така и на финансовите резултати. За това може да са нужни няколко тримесечия, но ако се случи инвеститорите (с дългосрочна визия) ще могат да гледат не само към тройно поскъпване, но защо не и към нови върхове за акциите на компаният, която достигна нива от 360 долара през юли на 2022 година.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.