Възстановяването на европейската икономика ще се отрази както на европейските, така и на българските публични компании, които изнасят основно към ЕС, като това ще даде тласък на местните и европейските акции да компенсират през 2017 г. спрямо американските индекси - това посочват в своите прогнози за 2017 г. анализаторите от ЕЛАНА Трейдинг.

Според експертите, тази година спестяванията ще потърсят по-висока доходност на българския капиталов пазар след забележителния близо 30% резултат за 2016 г., високите дивиденти и добрите изгледи за местната икономика.

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг, прогнозира, че основният индекс SOFIX ще добави още 20% през 2017 г., а европейските акции ще поскъпнат с 15%. Според анализатора, в макроикономически план инфлацията е задаващата се нова тема за Европа и САЩ, като нейната поява във втората половина на годината ще накара централните банкери и в ЕС да заговорят за вдигане на лихвите.

На фона на умерено поскъпващия щатски долар, цената на златото може да се придвижи с 10-20% нагоре, а петролът ще варира в диапазона от 50 до 60 долара за барел. При тези условия, анализаторите препоръчват инвеститорите да се възползват от ценовото движение на тези суровини чрез акциите на добивни компании или борсово търгувани фондове, свързани с тях, тъй като те исторически реагират с по-високи ръстове.

България ще поддържа 3% ръст и през 2017 г.

Възстановяването на големите икономики в ЕС ще продължи да се усеща и в България. Икономиката ще успее да поддържа ръст от 3%, подкрепена от постепенно увеличаващото се кредитиране за бизнеса. Експортно ориентираните отрасли, особено износителите за ЕС, ще са водещият двигател за икономиката.

Българска фондова борса ще продължи да расте, привличайки нови пари и компании

Българската борса предложи значителна доходност от близо 30% през 2016 г., която се оказа сериозен конкурент на ръста на чуждестранните пазари. Икономическото подобрение в Европа ще се отрази положително и на финансовите резултати на българските публични компании. Приливът на нови пари, търсещи висока доходност, може да допринесе за 20% ръст на SOFIX през 2017 г.

Инвеститорите, които не са склонни да поемат допълнителен риск, ще продължат да държат акции с дивиденти, които средно миналата година бяха 4% и тази година ще запазят добрите си нива. Големите пари на БФБ-София ще продължат да се придържат към водещите компании, въпреки че акциите извън SOFIX ще направят по-съществен ръст.

В това отношение приликата с 2006 г. ще започне да става осезаема, когато спекулативните капитали се насочват към по-ниско ликвидните книжа в очакване на по-добро представяне спрямо акциите в SOFIX. Инвестиционната общност очаква и нови компании да се запътят към БФБ през 2017 г. Това ще добави интерес към местния капиталов пазар.

Предпоставки за предстояща инфлация в Европа и САЩ

САЩ имат потенциала да запазят водещата си позиция по икономически растеж, но Европа ще намали тази разлика. Европейската икономика ще расте, като това ще е една от предпоставките за ускоряване на инфлацията. При повишаване на инфлацията, обаче, поради скъпия долар и ръста на петрола, централните банкери в Европа ще заговорят за вдигане на лихвите.

Нова дългова криза в Европа (подобно на проблемите с Гърция) няма да има, но инвеститорите ще продължат да бъдат притеснени от банковия сектор в Италия и трудностите на страната да финансира дълговете си. Предстоящата инфлация е най-големият риск за Европа и САЩ, но обезценяването на парите е единственият начин да се излезе от дълговия капан вследствие на финансовата криза.

Слабо поскъпване за щатския долар - най-много до 1.90 лв.

Потенциалът за ръст на долара ще бъде ограничен и новият диапазон на курса EUR/USD през първите месеци на 2017 г. ще бъде между 1.03 и 1.10 (1 USD = 1.78 лв. и 1.90 лв.). Според експертите, Европейската централна банка ще задържи нулевите лихви тази година, но ще спре стимулите заради повишаването на инфлацията през втората половина на годината и ще заговори за вдигане на лихвите.

За валутните трейдъри е препоръчително да купуват евро при всеки спад на валутата, както могат да се възползват от спадовете на британската валута в моменти от етапа на преговори за излизане от ЕС или пък да погледнат към "суровинните" валути като руската рубла, австралийски, новозеландски и канадски долар, които ще поскъпнат заради глобалния растеж.

Златото може да стигне до USD 1 400 през 2017 г.

В момента средата е добра за покупка на акции на компаниите от златодобивния сектор и борсово търгуваните фондове, свързани със златото, тъй като те ще се представят отлично при повишение на цената на благородния метал от 10-20% за годината.

Само за 2016 г. ръстът на акцията на борсово търгувания фонд, представляващ акции на златодобивни компании (GDX), е близо 53% в сравнение с ценовото изменение на златото за периода от около 10%. Перспективата пред златото до края на 2017 г. е цената отново да наближи равнището от 1400 долара за тройунция. Това може да стане бързо при по-сериозна борсова корекция, защото изборите в САЩ насочиха капиталите към рискови инвестиции в очакване на икономически растеж.

Петролът в диапазон 50 - 60 долара през 2017 г.

Докато ограничението на производството е в сила, можем да очакваме цената на петрола да се задържа около 50 долара през първата половина на годината. За 2017 г. петролът ще варира в диапазона между 50 и 60 долара.

В портфейлите на дългосрочните инвеститори имат място и акциите на водещите петролни компании. Борсово търгуваният фонд с акции на енергийни компании XLE покачи цената си с 25% през 2016 г. При очакван ръст на петрола ще видим още поскъпване на книжата на големите петролни компании.

Европейските акции ще компенсират изоставането с 15% за 2017 г.

Американските индекси ще продължат нагоре и тази година, но с по-слаби темпове до максимум 10%. Финансовият сектор в САЩ направи силен скок на цените си след изборите, а той ще печели от лихвените маржове и затова може да се добави в портфейлите на дългосрочните инвеститори - но при корекция на индексите, за да се купи на по-ниски нива от сегашните.

Европейските акции се покачват с по-бързи темпове и компенсират изоставането си от последните две години. Това е свързано с икономическото възстановяване в Европа и стабилизирането на финансовата система, което ще продължи и през тази година. Анализаторите очакват 15% ръст на европейските индекси през 2017 г., като предимство ще имат акциите от индустрията и високите технологии в Германия и Франция.