Отчаяно търсейки ликвидност, румънското правителство се насочва към децата на страната като нов източник на финансиране. От 1 януари на всички румънски деца на възраст под 18 години получават спестовна сметка в държавната хазна. Правителството обещава годишна лихва от 3%, както и 600 леи (129 евро) бонус за децата (или техните родители), които депозират над 1200 леи (257 евро) годишно.

Но има една уловка.

С много малки изключения (главно за заплащане на медицинско лечение) парите не могат да бъдат изтеглени, докато детето не навърши 18 години. Годишният бонус от 600 леи също не се изплаща, докато детето не навърши пълнолетие, пише Emerging Europe.

"В случая с децата, родени тази година, нито те, нито техните родители ще видят някаква възвръщаемост за 18 години", казва икономистът Кристиан Паун.

За да решат финансовите си проблеми, румънските власти са готови да използват дори спестяванията на децата

Източник: iStock

За да решат финансовите си проблеми, румънските власти са готови да използват дори спестяванията на децата

"Парите ще бъдат обвързани за дълго време, пари, които биха могли да бъдат инвестирани другаде в нещо, което предлага много по-висока възвращаемост", добавя Паун.

Икономистът изрази загриженост и относно начина, по който е въведена схемата.

"Дразнещо е, че държавата е отворила тези сметки, без да пита никого. За една нощ станахме притежатели на сметки в хазната, без да ни питат дали това е нещото, което искаме. Това е опасно в пазарната икономика, където личните инвестиции трябва да бъдат нещо, за което се грижи частният сектор", обяснява той.

Румъния иска да забрани на гражданите си да живеят и работят в чужбина

Румъния иска да забрани на гражданите си да живеят и работят в чужбина

Това ще попречи на Западна Европа да забогатява на гърба на Източна, твърди финансовият министър Теодоровичи

"С инфлация от 4.7%, (финансовият министър) Еуген Теодоровичи всъщност гарантира на родителите, че ще изтеглят по-малко пари, отколкото плащат. Това е 18-годишна пирамидална схема", казва сенаторът от опозицията Влад Александреску.

"Каква банка в момента ще предложи на Теодоровичи заем от 3% за 5 години, да не говорим за 18 години? Сякаш той казва "да не вземаме повече пари от банките - те са лоши - нека вместо това да ги вземем от децата". В крайна сметка децата може да поплачат, но докато станат достатъчно големи, за да гласуват, ще им мине", възмутено отбелязва Александреску.

Румънското министерство на финансите съобщи миналата седмица, че очаква дефицитът на страната да достигне почти 5% през 2019 г., което е доста над разрешения от ЕС лимит от 3%. Недостигът достига 20 млрд. леи (4.3 млрд. евро), което прави новите заеми неизбежни.

Защо Румъния е новата Турция за Европа?

Защо Румъния е новата Турция за Европа?

Или по какво си приличат двете държави според Световната банка