Цената на биткойн се повиши отново до нива от над 8000 долара и това отново върна дебата за дигиталните валути на дневен ред. През 2017 г. най-голямата и стара криптовалута в света достигна нива от почти 20 хил. долара, а през 2018 г. поевтиня до под 4 хил. долара. Докато цената на основните криптовалути се възстанови през 2019 г., голямата история бе и продължава да бъде ще видим ли регулаторно одобрение.

Най-голямата социална мрежа в света - Facebook, предложи официално на 18 юни, миналата година, своя версия на дигитална валута наречена, която срещна сериозен регулаторен отпор. Стартирането на Libra внесе повече спешност в опитите за надзор над пазара. Финансовият регулатор на Великобритания определи окончателни правила за сектора и предложи ограничаване на продажбата на сложните криптовалути на инвеститори на дребно.

БРИКС бягат от долара с нова криптовалута?

БРИКС бягат от долара с нова криптовалута?

Един от най-добрите варианти пред организацията е обвързването ѝ със златото

Мениджърът на фонда Fidelity създаде дигитално звено за търговия с криптовалути в Лондон през декември, само няколко седмици след като стана ясно, че инвестиционната банка Nomura е спечелила лиценз за бизнеса си с криптовалути. На този фон Financial News попита група експерти дали смятат, че цифровите валути ще бъдат широко приети от централните банки или от физическите лица до 2030 г.

Ето и какво казаха експертите:

Шарлот Кросуел, изпълнителен директор, Innovate Finance

Последният преглед на бъдещето на финансите на Bank of England признава влиянието на технологиите върху новата икономика. Той отбелязва необходимостта от преоценка на текущата инфраструктура за плащания, за да бъде в крак с развитието на токенизацията на фиатните валути. Съобщението за криптовалутата на Facebook ускори реакциите между индустрията и глобалните регулатори, тъй като те се справят със сложен регулаторен проблем, който потенциално ще има значителни последствия. Всъщност централните банки по света обмислят как новите цифрови валути могат да заменят традиционните пари. За голяма част от тях обаче тази работа все още е много на концептуално ниво, въпреки че някои искат да издадат цифрова валута в краткосрочен и средносрочен план.

Хю ван Стелинис, ръководител на връзките с инвеститорите, UBS

Най-интересното нещо за цифровите пари е самият токън. Плащанията ще стават все по-безфрикционни и ще има по-голяма стойност в данните, така че кой монетизира данните и дали са сигурни, са далеч по-важни въпроси. Цифровите валути ще бъдат приети, но подозирам, че не по начина, по която много ентусиасти искат. По всяка вероятност те ще бъдат централизирани и разрешени.

HSBC премества активи от $20 милиарда в криптовалути

HSBC премества активи от $20 милиарда в криптовалути

Digital Vault ще улесни търговията на частните емисии акции и облигации

Тод Макдоналд, съосновател, R3

За централните банки най-голямата бариера ще бъде купуването на идеята, че дигиталните валути могат да се използват предприятията и че могат да се свържат със съществуващи процеси, а не да влизат в тях. На потребителско ниво е въпрос на доверие и осъзнатост. След като хората разберат, че цифровите валути могат да имат място в ежедневието им, приемането ще бъде много по-бързо. Както при всички потребителски технологии, ще е необходимо време, за да се изгради доверие и осъзнатост. Трябва само да погледнем към историята, за да видим, че е в човешка природа да се съпротивлява на новите технологии. Цифровите валути, ако са правилно регулирани, със сигурност са най-вълнуващото обещание на блокчейн технологията и са на път към това да станат реалност.

Вис Рагаван, изпълнителен директор на Emea, JPMorgan

Няма причина цифровата валута да не служи като медия, ако е подкрепена от фиат валута и е правилно контролирана и регулирана.

Норис Копел, основател и изпълнителен директор, Monese

Ние се движим в тази посока и до известна степен ще има приемане. Не трябва да забравяме, че цифровите валути вероятно ще останат резервата на ранните възприемащи. Трябва да поддържаме микс в съвременната икономика, например все още да запазваме място за пари в един все по-безконтактен свят, както и за нови цифрови валути.

Криптовалута за $50 милиона бе открадната от южнокорейска борса

Криптовалута за $50 милиона бе открадната от южнокорейска борса

През 2019 г. са откраднати криптовалути на обща стойност $4,4 милиарда

Дан Купър, партньор, мениджър банково дело и капиталови пазари във Великобритания, EY

В момента е трудно да си го представим. Мисля, че епизодът Libra като цяло доведе до усещането, че една голяма институция прави нещо, което е за регулирана среда, без да си дава много реална представа за последствията, както и от регулаторна гледна точка. Смятам, че регулаторните рамки, които сега съществуват около банковото дело, са толкова обширни и широки, че дават възможност да се пусне глобална валута - наистина глобална валута - която да има редица регулатори зад себе си. И това може би ще стане един ден. Мисля, че това е вълнуващо като потребител, но също така идва и с много практически пречки.

Стехане Боужнах, изпълнителен директор и председател, Euronext

Дигитални активи - да. Криптовалути - не съм толкова сигурен. До 2030 г. ние ще бъдем общество без пари без алтернативни валути, но няма да има широко приложение на нито една от множеството налични монети. Те са служили като отлични доказателства за концепции, но това, което може да последва на тяхно място, е нещо като токенизирана физическа валута, например токенизирано злато, което е подкрепено от физически кюлчета. Това би осигурило цялата полезност на криптовалутата, макар и с доверието и прозрачността на фиатната валута.

Дейвид Мърсър, главен изпълнителен директор, LMAX Exchange Group

Просто е неизбежно, че всички ще използваме цифрови валути през 2030 г. Най-вероятно те ще бъдат дигитализирани долари, лири или други валути. Да, това би означавало крах на ЕС, но биткойнът също има голям шанс за печалба. Следващото поколение работници няма да държи камион със сегашно антикварно банкиране и пари в брой като начин на плащане.

Питър Харисън, главен изпълнителен директор, Schroders

Няма съмнение, че технологията преобразува финансовите услуги и начина, по който взаимодействаме с парите, ще се развива още през следващите 10 години. Въпреки че съществуват ясно технически препятствия и регулаторна несигурност, съществува неизбежност да има допълнителни инициативи и един ден повече приемане. Централните банки с право трябва да останат предпазливи, но темпът на промяна на потребителите може да се окаже твърде агресивен, ако не бъде осигурено по-голямо разбиране. Новите технологии отварят нови възможности, но това не е непременно решението на всяко предизвикателство, нито замяна на всяка съществуваща програма. Освен това има пречки за прилагането, включително технически, регулаторни и дори поведенчески бариери, които ще повлияят на скоростта и мащаба на приемане.

Биткойн става на 11: Как се разви криптовалутата, променила финансовия свят

Биткойн става на 11: Как се разви криптовалутата, променила финансовия свят

От първата си публикувана стойност изобщо, криптовалутата е поскъпнала с впечатляващите 304033233%

Сесил Нагел, изпълнителен директор, EuroCCP

Няма съмнение, че приемането на цифрови валути ще продължи да се увеличава през следващото десетилетие. Най-голямото препятствие за постигане на по-масово възприемане на цифровите активи е липсата на доверие и прозрачност в настоящата система. Значителни нива на криптовалута остават нерегулирани, което ограничава способността на институционалните инвеститори, както и на хората, да извлекат ползи от възможностите, които този пазар може да представлява. Регулаторите усилват усилията си да подлагат криптоактивите на по-голям надзор, така че е вероятно да видим цифрови валути, приети по-широко до 2030 г.

Кристоф Рупи, ръководител на Emea и Apac, MarketAxess

Те ще намерят полезна ниша.

Кийт Скеч, главен изпълнителен директор, Standard Life Aberdeen

Днес не виждам цифровите валути да се използват широко от хората, камо ли от централните банки. Но по същия начин и преди 10 години, не се предвиждаше, че мобилните телефони ще се използват като дебитни карти. През 2030 г. основната валута в света ще продължи да бъде щатският долар, може би тясно съизмерим с китайския юан.

Майк Бодсън, президент и изпълнителен директор, DTCC

Институционализацията на цифровите валути напредва и не мога да предвидя причина, поради която този напредък не би продължил през следващите 10 години. Един от най-важните въпроси, на които индустрията и регулаторите ще трябва да отговорят, за да позволят широкото въвеждане на цифрови валути, е гарантирането, че криптовалутите са предмет на същите стабилни регулаторни изисквания и следтърговски процеси като други, по-утвърдени класове активи.

Майкъл Спенсър, председател на IPGL и директор на CME Group

Те ще бъдат осиновени в значителна степен от физически лица само ако централните банки ги подкрепят. В момента това изглежда малко вероятно, но кой знае какво може да се промени в следващите пет години.

Еоин Шийм, основател и изпълнителен директор, Temple Grange Partners

Цифровите валути не са нови, те вече са общоприети. Така функционира съвременната банкова система. От друга страна, виртуалните валути (напр. биткойнът) ще се издават все по-често от суверенните държави, използващи технологията на разпределената книга, или свързана с традиционните валути, или паралелно (електронни валути).

Всичко, което трябва да знаем за криптовалутата на Facebook

Всичко, което трябва да знаем за криптовалутата на Facebook

Libra среща сериозни затруднения

Карим Хаджи, ръководител на финансовото звено на KPMG

Голяма част от интереса около криптовалутите и как те могат да бъдат използвани в бъдеще се върти около тази евентуална идея за банкиране на небанковото, което е полза, която знам, че голяма част от индустрията и много правителства биха искали да реализират. Потенциалната полза на криптовалутите, ако бъде приложена по подходящ начин и приета, би могла да бъде уникално преобразуваща, но да се смята, че това ще се случи след десетилетие е малко амбициозно според мен.

Роми Савова, основател и главен изпълнителен директор, PensionBee

Възможно е цифровите валути да бъдат широко приети до края на следващото десетилетие, но нека си припомним, че много части от икономиката все още разчитат изцяло на парите на хартия. В пенсионната индустрия често дори получаваме проверки. Валутите са подкрепени от доверие, обикновено доверието, предлагано за фиат пари. Последните опити на частни неправителствени консорциуми да издават цифрови валути бяха посрещнати скептично. Следователно широкото приемане вероятно ще изисква голяма централна банка, която издава цифрова валута. В момента, централната банка на Великобритания, проучва потенциала за издаване на цифрова валута, но предвид широкообхватните последици от подобен ход е малко вероятно да се случи бързо.