След редица терористични атентати в Турция, последният от които на летище “Ататюрк” в Истанбул в края на юни, новините за затоплянето на отношенията между Анкара и Москва дойдоха като глътка въздух и донесоха спокойствие за инвеститорите.

Валутният пазар веднага реагира, като в петък през деня турската лира скочи до най-високото си ниво от септември миналата година насам, увеличавайки 15-процентния си ръст от началото на 2016 г.

Този успех обаче беше заличен само след няколко часа, когато излезе информацията за опита за преврат в южната ни съседка. В резултат валутата потъна дълбоко и падна до най-ниската си стойност за последните 8 години.

Турската лира отлепи от 8-годишното си дъно и тръгна отново нагоре

Турската лира отлепи от 8-годишното си дъно и тръгна отново нагоре

Валутата отчете рекорден срив след опита за преврат в страната

Все пак след потушаването на метежа в събота началото на седмицата донесе надежда за турската икономика, като местната валута поскъпна леко по време на ранната сутрешна търговия. Въпреки това южната ни съседка ще трябва да извърви дълъг път към връщане на доверието на инвеститорите.

“Бизнесът няма да изглежда, както преди”, коментира Бриан Джейкъбсън, който е анализатор от екипа на компанията Wells Fargo Funds Management.

“Вероятно ще станем свидетели на отлив на чуждите капитали в страната, защото политическата нестабилност поражда допълнителни рискове за инвеститорите”, коментира експертът, цитиран от Bloomberg.

Турция е на прага на катастрофален летен сезон

Турция е на прага на катастрофален летен сезон

Има няколко причини за това

В петък глобалният фондов пазар реагира веднага на събитията в Турция, като акциите на борсово търгуваните фондове, свързани със страната, изгубиха 2,5% от стойността си. Акциите на пазара в Истанбул изгубиха 4,8 на сто и достигнаха най-ниското си равнище за последната повече от година.

“Неуспешният преврат означава, че Ердоган ще пристъпи към политически и икономически промени, потенциално ще затегне контрола около бизнеса и ще стовари юмрука си върху всички свои опоненти”, коментира инвестиционният стратег Брюс Мак Кейн от Key Private Bank.

“Това ще бъде дългосрочен процес и означава, че Турция може да бъде избягвана от инвеститорите в следващите няколко години”, смята той.

Как Путин смаза Ердоган икономически

Как Путин смаза Ердоган икономически

Или истинската причина за извинението на Турция към Русия

Още след свалянето на руския самолет през ноември и влошаването на отношенията с Русия, на фона на засилващата се сирийска криза, се усети отлив на чуждестранни капитали от страната.

За първите пет месеца на годината чуждестранните инвестиции в Турция са били в размер на 15,8 милиарда долара. Директните такива вложения са били едва 2,3 милиарда долара или с 50% по-малко в сравнение със същия период на 2015 г.