Турският президент Реджеп Ердоган се извини вчера на своя руски колега Владимир Путин за сваления по-рано през годината руски военен самолет от турската армия на границата със Сирия.

Това беше едно от условията, които Москва постави на Анкара за нормализиране на отношенията между двете страни. Заедно с това Русия иска и финансово обезщетение.

Извън политическите причини, зад възобновения диалог между двете страни стоят и икономически такива, пише в свой коментар Bloomberg.

Веднага след падането на самолета Русия спря туристическите пакети до Турция, забрани вноса на турски плодове и зеленчуци, както и ограничи достъпа на турските строителни фирми до държавните обекти в страната.

Заради руските санкции турската икономика ще изгуби между 0.3 и 0.6 процента от своя растеж, според оценки на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Щетите са големи и за друг важен сектор за икономиката – туризма. Руските посетители в най-големия турски курорт Анталия са намалели с 95 процента спрямо преходната година.

В същото време намаляват и туристите от традиционно силните дестинации като Великобритания и Германия. Причината: страхът от все по-честите атентати в страната.

Така общият спад на туристите в Турция спрямо миналата година е 45 процента. Или почти наполовина по-малко.

Всичко това може да обясни обрата в позицията на Турция и подадената ръка към Русия. Защото допълнително влошаване на икономиката на страната може да струва много на Ердоган във вътрешнополитически план.

Ограничаването на вноса на плодове и зеленчуци, липсата на руските туристи в Турция и спирането на ключови съвместни инфраструктурни проекти, принудиха Ердоган да падне на колене пред Путин, да се се извини за сваления самолет и дори да изрази готовност да плати компенсации.

Дали обаче това ще е достатъчно, за да се затоплят отношенията между Турция и Русия, предстои да видим.