Стойността на златото в понеделник расте на фона на неопределеността в развитието на търговските противоречия между САЩ и Китай. В петък след като цената му 4 седмици се намираше на 6-годишен връх златото записа първи спад на фона на сигналите от страна на САЩ и Китай за готовност за преговори. През август ценният метал добави 7,9% към стойността си.

Златото с първи седмичен спад след цял месец на ръстове

Златото с първи седмичен спад след цял месец на ръстове

След като металът достигна 6-годишен връх

Декемврийските фючърси за златото днес сутринта на нюйоркската борса Comex поскъпват с 3,45 долара, или с 0,23%, до 1532,55 долара за тройунция.

Цената на декемврийските фючърси за среброто в същото време се покачва с 0,5%, до 18,433 долара за унция.

Тихата криза с фалшиви кюлчета, която бавно обхваща световния пазар на злато

Тихата криза с фалшиви кюлчета, която бавно обхваща световния пазар на злато

Засега от тях са открити такива на обща стойност от 50 милиона долара

Инвеститорите в началото н а тази седмица отдават предпочитание на по-надеждни активи в условията на запазващо се напрежение в търговските отношения между Вашингтон и Пекин. От 1 септември започнаха да действат новите мита от 15% върху вносни стоки от Китай с обем около 300 млрд. долара. Но президентът Тръмп от своя страна потвърди провиждането на поредните търговски преговори с Китай през септември.

САЩ и Китай с нови мита за над $180 милиарда. Но те са по-различни от останалите досега

САЩ и Китай с нови мита за над $180 милиарда. Но те са по-различни от останалите досега

И това е лоша страна за компаниите и потребителите в двете държави

Подкрепа за стойността на златото оказва също така и курсът на долара, който макар и съвсем леко се понижава в понеделник. Традиционно отслабването на американската валута вдига котировките на златото, защото ценният метал става по-евтин за инвеститорите.

В началото на днешната валутна търговия за едно евро на пазара дават $1,0990 в сравнение с $1,0982 за евро в края на предходната сесия.

Американската валута се разменя срещу японската по106,19 йени за един долар при курс 106,28 йени за долар в края на търговията в петък.

Стойността на общата валута спрямо японската днес сутринта е 116,71 йени за евро в сравнение с 116,83 йени при затварянето на предходната сесия.

Днес активността на валутната търговия ще бъде по-слаба, защото борсите в САЩ няма да работят поради празничния Ден на труда.