Цената на златото в четвъртък, към 10 часа българско време, расте на фона на отслабването на долара спрямо основните световни валути. Пазарите очакват публикуването на статистика за БВП на САЩ и речта на ръководителя на Федералния резерв в Джаксън Хоул

Според данните от началото на днешната търговия, стойността на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нарасна със 10,7 долара, или 0,61%, до 1772,7 долара за тройунция, информира CME Group.

Скъпоценният жълт метал се търгува на спот пазара по 1760,21 долара за една унция.

В същото време цената на септемврийските фючърси за среброто се покачи с 0,96% до 19,343 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - търговски партньори на САЩ) днес сутринта се понижи с 0,28%, до 108,38 пункта. Отслабването на долара прави златото по-достъпно за закупуване от инвеститори, притежаващи други валути.

Основните събития за седмицата са статистиката за БВП на САЩ, която ще бъде публикувана по-късно в четвъртък, и речта на ръководителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл на конференция в Джаксън Хоул в петък.

Анализаторите смятат, че прогнозата за спада на БВП на САЩ през второто тримесечие ще бъде подобрена до 0,8% в годишно изражение (ако БВП расте със същия темп четири последователни тримесечия). Първата оценка предполагаше свиване на БВП от 0,9%, а през първото тримесечие икономиката се съкрати с 1,6% на годишна база.

В същото време пазарите очакват сигнали от Пауъл за по-нататъшния курс на регулатора по отношение затягането на паричната политика, което може да повлияе на долара, към който цената на златото е много чувствителна.