Цената на златото пада във вторник сутринта, като остава над 1730 долара за тройунция. Пазарите очакват статистика за инфлацията в САЩ, която може да повлияе на долара и от там върху котировките на благородния метал.

Към 10:20 часа българско време цената на декемврийските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex се понижава с 6,9 долара, или с 0,40%, до 1733,7 долара за тройунция.

Жълтите кюлчета се тръгуват на спот пазара по 1723,34 долара за една тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на декемврийските фючърси на среброто в същото време се понижава с 1,17% до 19,628 долара за унция.

Тази седмица инвеститорите очакват основно статистика за годишната инфлация в САЩ за август. Анализаторите прогнозират забавяне на инфлацията в страната до 8,1% от 8,5% през юли, което може да бъде вторият пореден месец на забавяне. Но показателят остава доста над целевото ниво от 2%.

Инфлацията се взема предвид от Федералния резерв на САЩ при определяне на основните лихвени проценти. Според CME Group 88% от анализаторите очакват повишаване на ставките със 75 базисни пункта до 3-3,25% годишно. Напослъдък голимите централни банки повишават основните си лихви като средство за борба с инфлацията.

Златото е чувствително към сигнали от Федералния резерв на САЩ и американската макро статистика, тъй като това може да повлияе на долара, което ще се отрази и на стойността на благородния метал. По-силният долар прави златото по-малко достъпно, когато се купува в друга валута, и обратното.