Валутата на Турция отново тръгна надолу — разочарование за правителството в страната след експерименталния план за стабилизирането ѝ, пише The Wall Street Journal.

След като почти докосна десет за долар, лирата отново започна да губи и за последната седмица пада с 16 процента. Миналата седмица Ердоган обяви, че гарантира възвращаемостта на депозитите в местна валута — ход, който трябваше да спре главозамайващото обезценяване на лирата.

Идеята подейства, но изглежда за кратко, а в крайна сметка от началото на годината валутата изгуби над 40 процента спрямо долара.

Анализаторите обясняват новото поевтиняване след първоначалния рязък ръст след изявлението на Ердоган с неправилно разбиране на причините за същия ръст. Първоначално се смяташе, че програмата, която окуражава турците да държат спестяванията си в лири, е предизвикала ръст на депозитите. Това заяви и самият Ердоган, който обяви, че те са се увеличили с 23,8 млрд. лири, или около $2 млрд.

Но в следващите дни икономисти започнаха да се съмняват, че централната банка е направила значителна и необявена намеса на валутния пазар — която сега се оценява на поне $5,5 млрд. Официалните данни засега не сочат за ръст на депозитите.

Доверието в турската валута се срина тази есен след серия от намаляване на лихвите в момент, в който високата инфлация подкопа покупателната способност на лирата.

По официални данни цените през ноември са нараснали с 20 процента, а икономисти очакват 30 процента през декември.

Именно във високата инфлация се крие нежеланието на турците да държат спестяванията си в лири — като вместо това купуват долари, евро и злато.

Междувременно турският банков регулатор публикува в Twitter новината, че ще преследва няколко бивши високопоставени служители на централната банка, икономисти и журналисти за постове, които институцията определя като пазарна манипулация.