Водещият дистрибутор на горива в Шри Ланка, компанията IOC, увеличи от днес цените на горивата с още 35%. Това става, след като изпадналата преди дни в неплатежоспособност страна, се подготвя за много важни преговори с Международния валутен фонд (МВФ) с оглед нейното финансиране, съобщи Франс прес.

Шри Ланка е в най-тежката икономическа криза от обявяването на независимостта си през 1948 г. и на 12 април (миналата седмица) обяви неплатежоспособност по външния си дълг.

Компанията IOC (местно подразделение на Индийската петролна корпорация - Indian Oil Corporation), която държи една трета от пазара на горива в Шри Ланка, обясни, че силното обезценяване на рупията с над 60%, я е принудило да въведе ново увеличение на цените на горивата, само три седмици след поскъпването с 20%.

Поредното вдигане на цените на горивата става в момент, когато новият министър на финансите Али Сабри отива във Вашингтон, начело на делегация за преговори с МВФ, с надеждата да договори финансиране от 3 до 4 милиарда долара.

В началото на годината бензинът в Шри Ланка поскъпна с 90%, а дизелът, който се използва в обществения транспорт - със 138%.

Страната с 22 милиона души население от месеци изпитва недостиг на основни стоки - храни, горива, медикаменти. Всеки ден токът прекъсва за няколко часа, а инфлацията е рекордна.

Шри Ланка изпадна в неплатежоспособност

Шри Ланка изпадна в неплатежоспособност

В страната има остър недостиг на храни