Цената на среброто ще продължи да се покачва в контекста на политиките на централните банки по света, което ще превърне благородния метал в още по-добър вариант при избора на актив за съхраняване на стойността, посочва нов доклад на Endeavour Silver. Спрямо същия период на миналата година неговата стойност се е покачила с почти 30%, до 18,06 долара за тройунция, достигайки до тригодишен връх, като положителната динамика в цената му е изключително характерна за периоди на кризи. Преди Голямата рецесия стойността на среброто се движеше под 15 долара за тройунция, но след срива на икономиката тя нарасна до малко над 48 долара за тройунция през 2011 г., припомнят от институцията.

Защо сега е моментът за инвестиции в сребро, а не толкова в злато?

Защо сега е моментът за инвестиции в сребро, а не толкова в злато?

Обяснението на експерт

Техният анализ посочва, че количествените улеснения, провеждани от централните банки по света, са довели до раздуване на глобалната задлъжнялост, която към края на миналата година достига 250 трилиона долара на световно равнище, както и до създаване на икономически балони. "Евтините и изобилни пари доведоха до създаването на бичи пазар във всеки един сектор, с изключение на пазарите на благородни метали", посочват анализаторите. "Светът е залят от безпрецедентни количества валута и тези долари могат да се използват за ограничено количество стоки. Исторически погледнато е само въпрос на време, преди цената на тези стоки да се изстреля, заличавайки покупателната способност на всеки долар."

Финансист: Москва и Пекин трупат злато, защото се готвят за свят, в който доларът няма да доминира

Финансист: Москва и Пекин трупат злато, защото се готвят за свят, в който доларът няма да доминира

На това мнение е американският експерт Питър Шиф

От Endeavour Silver твърдят, че на пазарите се наблюдават четири тенденции, които ще доведат до "перфектната буря" по отношение на цената на среброто в бъдеще:

1. Фючърсите на среброто

Според анализаторите, при обикновената търговия спекулаторите залагат на дълги позиции, а търговците - на къси. Те твърдят, че когато техните позиции се изравнят, както показват последните доклади на Комисията за търговията на стокови фючърси на САЩ, това е индикатор за голямо покачване на стойността на метала.

2. Разликата в цените на златото и среброто

"С понижаване на разликата между цените на златото и среброто (т.е. с компресирането на нормата), историята показва, че може да се очаква голям ръст на цената на среброто", пише в доклада. Понастоящем нормата е на високи равнища, което за експертите от Endeavour Silver означава, че скоро може да се очаква обръщане, а то от своя страна ще е индикатор за покачването на цената на среброто.

3. Оскъдността на метала

В доклада се посочва, че въпреки нарастващото значение на среброто като инвестиция и търсенето му от страна на индустрията, производството му на глобално равнище се понижава. Това се подкрепя от последните данни на Silver Institute, според които световният добив на благородния метал е спаднал oт 876,9 милиона тройунции през 2017 г. до 855,7 милиона тройунции през 2018 г. В доклад на института, публикуван в началото на лятото, се отбелязва, че за пръв път от 2015 г. насам търсенето на сребро е нараснало до 1,03 млрд. тройунции.

4. Търсенето в производството

Среброто е важен материал за соларните технологии, а 56% от цялото търсене на благородния метал идва от индустрията. С нарастващото търсене на възобновяеми енергийни източници, както и на други продукти, в които се използва среброто, неговата стойност неминуемо ще продължи да расте, допускат от компанията.